Κοτζιάς: Μόνο οι επικεφαλής ΚΟ θα έχουν πρόσβαση στα έγγραφα για Σ. Αραβία

Μόνο στους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων θα επιτρέψει το υπουργείο Εξωτερικών να διαβάσουν τα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση πώλησης πολεμοφοδίων στη Σαουδική Αραβία, διαμήνυσε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς, επαναλαμβάνοντας την θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή πρωτολογία του Βουλή.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Κοτζιάς αφήνει αιχμές για τη συμπεριφορά του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, τον οποίο κατηγορεί ότι επιδίδεται σε «θέατρο του παραλόγου προκειμένου περιφέρεται στα κανάλια», αλλά και εναντίον του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, τον οποίο κατηγορεί εκ νέου ότι είπε ψέματα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι κανένας εκ των δύο βουλευτών δεν είναι πρόεδρος ΚΟ και συνεπώς δεν πρόκειται να τους επιτραπεί πρόσβαση στα εν λόγω αρχεία, τα οποία περιλαμβάνουν την αλληλογραφία του υπουργείου με τον έλληνα πρεσβευτή στο Ριάντ.

Αντίθετα, τονίζει ο κ. Κοτζιάς
, «υπάρχει πάντα ανοικτή πρόσκληση» στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά να μεταβούν στο υπουργείο Εξωτερικών «σε χρόνο που θα τους εξυπηρετεί προκειμένου να διαβάσουν τα συγκεκριμένα έγγραφα».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο κ. Κουμουτσάκος έστειλε επιστολή στον κ. Κοτζιά ζητώντας πρόσβαση σε όλα τα σχετικά αρχεία του ΥΠΕΞ ως εκπρόσωπος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως η δήλωση του υπουργού φαίνεται να κλείνει αυτό το ενδεχόμενο.

«Φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα όπως αυτά στα οποία καταφεύγουν οι κ.κ. Λοβέρδος και Κουμουτσάκος δεν έχουν καμία θέση σε μια σοβαρή δημοκρατική πολιτεία», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς. χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην επιστολή του τομεάρχη της ΝΔ.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ είχε προειδοποιήσει από πέρυσι το φθινόπωρο ότι ο εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος του σουνιτικού βασιλείου, Βασίλης Παπαδόπουλος, δεν αναγνωριζόταν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός στη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή ισχυρίστηκε ότι η πηγή που ενημέρωνε τον πρεσβευτή δεν ήταν σαουδάραβας αξιωματούχος αλλά ένας Έλληνας – «ενδιάμεσος» όπως τον χαρακτήρισε – ονόματι John Σφακιανάκης, που επιδίωκε χαμηλότερο τίμημα για την αγορά του ελληνικού στρατιωτικού υλικού.
Πηγή: skai.gr