Δεκτό στην Επιτροπή το αίτημα Φίλη για ανάκληση της απόφασης για τη συμφωνία με Σ. Αραβία

Την ανάκληση της απόφασης της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής για την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία (σ.σ. Ιανουάριο 2017) αιτήθηκε ο κυβερνητικός βουλευτής Νίκος Φίλης, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, προτείνοντας το αίτημά του να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή, προκειμένου να εκφράσει γνώμη.

Το αίτημά του έγινε ομόφωνα δεκτό από την Επιτροπή κι απομένει να δρομολογηθεί η σχετική συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως η απόφαση της Επιτροπής Εξοπλισμών έχει αποκλειστικά και μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση για την ακύρωση της Διακρατικής Συμφωνίας, αφού γι’ αυτό απαιτείται απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Όπως και να έχει όμως, εάν η Επιτροπή συνομολογήσει τελικώς στην ανάκληση της απόφασής της, θα αποτελέσει άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση ή κατά άλλους ενδεχομένως ένα καλό άλλοθι για να ματαιώσει την περιβόητη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

H πρόταση και το αίτημα του κ. Φίλη ήρθε μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος κατά μίας συμφωνίας τα βλήματα της οποίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στην Υεμένη, προκαλώντας σάλο και ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.

Την άμεση ακύρωση της συμφωνίας από την κυβέρνηση πρότεινε από την πλευρά του το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, καλώντας όλα τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Παράλληλα, η πλειοψηφία της Επιτροπής απέρριψε το αίτημα της ΝΔ για την κλήση σε αυτή όλων των εμπλεκομένων με τη Διακρατική Συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, καθώς αυτό έτυχε της στήριξης μόνο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Οι πληροφορίες, θέλουν, ως βασικό επιχείρημα της άρνησης ότι η Επιτροπή Εξοπλισμών δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε Εξεταστική καθώς και ότι εάν προκύψουν νέα στοιχεία αυτά θα πρέπει να συζητηθούν είτε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου είτε σε μία Εξεταστική.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά