Βουλή: Διακομματικά πυρά εναντίον της κυβέρνησης για το μέρισμα

Τα «δόντια» της έδειξε την Τετάρτη η αντιπολίτευση από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης των επιτροπών της Βουλής για το νομοσχέδιο του κοινωνικού μερίσματος 2017, εξαπολύοντας ομαδικά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του παριστάμενου υπουργού Οικονομικών με αφορμή τη διαδικασία του κατεπείγοντος που επέλεξαν για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.
 
«Θα συνιστούσα στον υπουργό όταν χρησιμοποιεί τον όρο υπεραπόδοση να είναι πιο προσεκτικός. Πρόκειται περί υπερφορολόγηση και υπερεξόντωσης», σχολίασε δηκτικά ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, δίνοντας το στίγμα της επιθετικής τακτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η ΝΔ, ενώ βαρύ ήταν το κλίμα κι από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
Για αγωνιώδη κυβερνητική απόπειρα αλλαγής της ατζέντας από το «σκάνδαλο Καμμένος – Σαουδική Αραβία» και τις εκλογές της κεντροαριστεράς, έκανε λόγο ο Γιάννης Κουτσούκος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζοντας ότι η κατεπείγουσα διαδικασία στερεί το δικαίωμα «φωνής» στους κοινωνικούς φορείς καθώς και την κατάθεση προτάσεων, άποψη με την οποία συμφώνησαν άπαντες πλην ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 
Και οι δύο απάντησαν δια των αιχμών στην αιτιολόγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί του κατεπείγοντος,  ότι δεν ήταν εφικτή η κατάθεση του νομοσχεδίου νωρίτερα γιατί έπρεπε να οριστικοποιηθεί το ποσό και να συμφωνηθεί με τους Θεσμούς και δεν γινόταν αργότερα, καθώς απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών με στόχο τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος έως το τέλος του 2017 προκειμένου να μη χαθεί.
 
Οι απαντήσεις του Υπουργού Οικονομικών δεν έπεισαν ούτε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που άσκησαν εξίσου δριμεία κριτικής για το κατεπείγον, με τους βουλευτές Χρήστο Κατσώτη (ΚΚΕ), Γιώργο Μαυρωτά (Ποτάμι) και Μάριο Γεωργιάδη (Ένωση Κεντρώων), να στηλιτεύουν τις fast track διαδικασίες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι  απαξιώνει το κοινοβουλευτικό έργο.
 
Το ύφος και η ρητορική των εισηγητών και ειδικών αγορητών της αντιπολίτευσης πάντως, προλείαναν το έδαφος για ένα θυελλώδες διήμερο, αφού με το «καλησπέρα σας» ήχησε και το καμπανάκι του πολιτικού ρινγκ. 

Πηγή: Nαντίν Χαρδαλιά