Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα (upd)

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την διανομή του φετινού κοινωνικού μερίσματος, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές το νομοσχέδιο κατά πάσα πιθανότητα θα προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σε αυτή την περίπτωση η εξέτασή του από τις τρεις συναρμόδιες επιτροπές θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη.

Το κοινωνικό μέρισμα θα κατανεμηθεί σε τρεις δράσεις,. Η πρώτη και κυριότερη προβλέπει να δοθούν εφάπαξ 720 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε περίπου 3,4 εκατομμύρια πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Στο νομοσχέδιο σημειώνεται ότι το ποσό των 720 εκατομμυρίων ευρώ δύναται υπό προϋποθέσεις να αυξηθεί με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ).

Διευκρινίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε καμία κράτηση και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τράπεζες, ούτε και υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Η δεύτερη δράση προβλέπει καταβολή 315 εκατομμυρίων ευρώ για την παράνομη παρακράτηση των εισφορών υγείας στους συνταξιούχους και 360 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: skai.gr