Διαδοχικές υπερπτήσεις τουρκικών ελικοπτέρων πάνω από τα Ίμια (upd)

Δύο ελικόπτερα της τουρκικής ακτοφυλακής AB-412 πραγματοποίησαν το πρωί στις 07:59 και 9.41 διαδοχικές υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια, ενώ στη συνέχεια βγήκαν από το FIR Αθηνών.

«Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρόδο» ισχυριζόταν την Πέμπτη η Άγκυρα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας του αντιπρόεδρου της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσουγλου. Ο Τσαβούσογλου επισκέπτεται την Παρασκευή τη Θράκη. Η τουρκική κυβέρνηση απειλεί δε, με αύξηση της έντασης στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αργά το βράδυ της Πέμπτης, η Άγκυρα επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή επικαλούμενη τη συμφωνία των Παρισίων το 1947 που, με τον όρο της αποστρατικοποίησης, απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από στρατιωτικές μας αρχές ενημερωθήκαμε πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποιούν αμφίβια επιθετική άσκηση στη Ρόδο. Η άσκηση που διεξαγάγεται στη Ρόδο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που μπορούν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ απεστάλη προειδοποίηση στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο».

«Στο πλαίσιο αυτό εκφράζουμε την ελπίδα μας οι γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν τις ζημιογόνες ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τα τρίτα μέρη (σ.σ Αίγυπτος) να μη γίνονται συμμέτοχοι σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης.



Πηγή: skai.gr