Στη Βουλή τροπολογίες για συντάξεις χηρείας & προσωρινές συντάξεις

Στα 384 ευρώ θεσμοθετεί το Υπουργείο Εργασίας το κατώτατο όριο της σύνταξης χηρείας για τον χήρο ή τη χήρα και τα τέκνα, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι ο θανών έχει συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.

Επισημαίνεται, δε, ότι τα ποσά αυτά (σ.σ.384 έκαστος) μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360.

Παράλληλα με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι για τια τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, τα εν λόγω ποσά χορηγούνται ως ελάχιστα σε κάθε παιδί ξεχωριστά, ενώ εφεξής δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, στις περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ) ανεξαρτήτως εάν τα παιδιά επιτύχουν ή όχι στις εξετάσεις. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Με άλλη τροπολογία, το Υπουργείο Εργασίας, επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» στους συνταξιούχους, προβλέποντας ότι η προσωρινή σύνταξη που θα χορηγείται θα ανέρχεται εφεξής στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης όπως αυτή ορίζεται από το νόμο Κατρούγκαλου έναντι ποσοστού 50% επί των τελευταίων ετών. Προσοχή, ωστόσο, ο κανόνας του 80% δεν ισχύει για όλους αλλά αποκλειστικά για εκείνους που θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο μάλιστα η εν λόγω ρύθμιση θα λειτουργήσει ως «crash test» ή μάλλον ως προετοιμασία για την επιτάχυνση των διαδικασιών στην απονομή των οριστικών συντάξεων.

Τόσο αυτές οι τροπολογίες πάντως όσο και η χθεσινή για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας των ναυτικών από τον οίκο ναύτου, τροφοδοτούν σενάρια περί πιθανότητας πρόωρων εκλογών παρότι η κυβέρνηση επιμένει ότι απλώς τηρεί τις δεσμεύσεις της για την επανεξέταση και άρση αδικιών.

Οι τροπολογίες για τις συντάξεις χηρείας και τις προσωρινές συντάξεις, κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις ρυθμίσεις αγοράς παιγνίων, που αναμένεται να ψηφιστεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Δείτε την τροπολογία για τις συντάξεις χηρείας εδώ
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά