Σκουρλέτης προς Μαξίμου; Όχι πολιτικές σκοπιμότητες στην απόφαση του ΚΑΣ

Την ανάγκη να μην παρεισφρήσουν πολιτικές σκοπιμότητες στην απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κρατώντας αποστάσεις από το μήνυμα της κυβέρνησης ότι «σε περίπτωση που συνεχιστούν τα προβλήματα για την επένδυση, η κυβέρνηση θα δράσει».

Υπερασπιζόμενος τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, στον απόηχο και της τρίτης αναβολής της συνεδρίασης του ΚΑΣ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κ. Βλαζάκη, όπως όλοι οι γενικοί γραμματείς, αξιολογείται από την αποτελεσματικότητά της, το επιστημονικό της υπόβαθρο, και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να παρεισφρήσει οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα αυτή τη στιγμή... Βρισκόμαστε κάτω από την πίεση μιας πολιτικής αντιπαράθεσης η οποία τείνει να ακυρώσει το ίδιο το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

«Η πολιτική πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει, αλλά σε εκείνο το βαθμό που δεν θα ακυρώνει τον αρχαιολογικό νόμο και δεν θα ακυρώνει την ίδια την ύπαρξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας» ξεκαθάρισε στον Alpha ο υπουργός Εσωτερικών για το Ελληνικό.

Ανέφερε ακόμα ότι στο Ελληνικό είναι καταγεγραμμένο, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ιδιαίτερα από το 1950 κι ύστερα, οπότε εγκαταστάθηκε το αεροδρόμιο, ότι είχε και αρχαία, και συγκεκριμένα τρεις αρχαίους οικισμούς, καθώς και βυζαντινά και μεταβυζαντινά ευρήματα. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών «όλα αυτά ήταν γνωστά και στην εταιρεία». «Εμείς θέλουμε να γίνει αυτή η επένδυση, με σεβασμό σε όλο το προβλεπόμενο νομοθετικό πλαίσιο» είπε.

Ο υπουργός επέμεινε ότι «η διαδικασία που θα σεβαστεί τον αρχαιολογικό νόμο είναι αυτή η οποία θωρακίζει την επένδυση στο Ελληνικό».

Όπως ανέφερε, «εάν δεν οριοθετηθούν οι συγκεκριμένες περιοχές μέσα στην επένδυση και βρεθούν αρχαία, τότε οι καθυστερήσεις που θα έχουμε στο έργο θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Ελλοχεύει ο κίνδυνος δε, οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ, από έναν κάτοικο της περιοχής παραδείγματος χάριν, να καθυστερήσει πολλούς μήνες ή και έτη, την επένδυση».

Επέκρινε ακόμα τη ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας ότι «προωθεί μια αντίληψη που ουσιαστικά είναι υπέρ της επενδυτικής ανομίας, των επενδύσεων χωρίς κανόνες».

«Μού κάνει εντύπωση πώς αυτή η υπερπατριωτική παράταξη δεν νοιάζεται για την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά. Είναι δυνατόν να βγαίνει η αντιπολίτευση και να λέει να παραιτηθεί η γραμματέας; Έτσι λειτουργούσε ο κ. Μητσοτάκης μπροστά σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν υπήρχαν επιχειρηματικά συμφέροντα που πίεζαν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση;» διερωτήθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Πηγή: skai.gr