Γαβρόγλου: Δεν θα κρίνονται τα πάντα από μια τρίωρη εξέταση

«Δεν έχω κανέναν καημό για το αν είναι τολμηρή η μεταρρύθμιση ή όχι. Αρκεί να είναι λειτουργική!», τονίζει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο κ. Γαβρόγλου διευκρινίζει ότι δεν μίλησε ποτέ για κατάργηση των Πανελλαδικών αλλά για κατάργηση των εξετάσεων έτσι όπως αυτές έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών. «Δεν μπορεί να άλλωστε να υπάρξει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς εξετάσεις. Με τον τρόπο όμως που έχουν εξελιχθεί οι Πανελλαδικές αποτελούν μέρος του προβλήματος», λέει ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι κάθε φουρνιά υποψηφίων κοστίζει στις οικογένειές τους 2 δισ. ευρώ.

Επίσης ο υπουργός τονίζει ότι το υπάρχον σύστημα έχει καταστρέψει τη Γ' Λυκείου. «Παιδιά δεκαέξι και δεκαεφτά ετών ξυπνάνε μέσα στο άγχος, σέρνονται στο σχολείο, ύστερα τρέχουν στα φροντιστήρια, δεν έχουν χρόνο να κάνουν τίποτε και ακόμη και τα Σαββατοκύριακά τους είναι κλεισμένα με μαθήματα και δραστηριότητες. Δεν είναι σωστό να τους επιβάλλουμε έναν τέτοιο τρόπο ζωής», εξηγεί.

Συνακόλουθα και επιχειρηματολογώντας για τις διπλές εξετάσεις ο υπουργός ανέφερε: «Το διαγώνισμα του 1ου τετραμήνου, τον Ιανουάριο, έχει ως βασικό στόχο να αποδραματοποιήσει τις τελικές εξετάσεις του Ιουνίου και να μειώσει το άγχος που προκαλεί η ιδέα ότι τα πάντα κρίνονται από μια τρίωρη εξέταση».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος η θέσπιση των διπλών εξετάσεων να ενισχύσει περαιτέρω την παραπαιδεία, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι «η απομάκρυνση από την παραπαιδεία είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την κοινωνία». «Θέλουμε να εμπιστευτούμε το δημόσιο σχολείο ή να το πετάξουμε στον Καιάδα;», αναρωτήθηκε.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν έχει «κανέναν καημό για το αν είναι τολμηρή η μεταρρύθμιση ή όχι, αρκεί να είναι λειτουργική!» και προσέθεσε ότι η βασικότερη αλλαγή είναι η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως το 18ο έτος της ηλικίας και η δραστική μείωση των μαθημάτων, με παράλληλη αύξηση των διδακτικών ωρών στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι «δεν μειώνεται καμία ειδικότητα [σ.σ.: εκπαιδευτικών] και σε αυτό είμαι κατηγορηματικός.

H αρμόδια τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι το νέο σύστημα θα είναι πολύ δαπανηρό και θα διπλασιαστεί το κόστος των πανελλαδικών εξετάσεων.

Συνάντηση Γαβρόγλου - Κεραμέως

«Όπως καλά γνωρίζετε ο στόχος μας είναι η αναβάθμιση του Λυκείου και ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά του Λυκείου θα μπορούν να ξαναείναι στο σχολείο και το σχολείο θα μπορεί να παίζει τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό του ρόλο. Είναι μία συζήτηση δύσκολη και περίπλοκη. Είναι μία αρχή και με βάση αυτή την αρχή θα δούμε ενδεχόμενες βελτιώσεις» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, μετά τη συνάντησή που είχε με την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ την οποία ενημέρωσε για την πρόταση του υπουργείου για τη νέα δομή του Λυκείου και το νέο σύστημα εξετάσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο κ. Γαβρόγλου είπε ακόμα ότι ενημέρωσε αναλυτικά, την τομεάρχη της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «νομίζω απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις ανεξάρτητα αν κανείς συμφωνεί με τις απαντήσεις ή όχι».

Από την πλευρά της, η κ. Κεραμέως σημείωσε: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες αντικρουόμενων δηλώσεων και ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης. Άκουσα με προσοχή, έκανα πολλές ερωτήσεις σε σχέση με το σχέδιο, το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα, διατηρούμε σοβαρότατες επιφυλάξεις σχετικά με το σχέδιο αυτό, θεωρούμε ότι πάρα πολλά σημεία είναι πολύ προβληματικά, χρήζουν διευκρίνισης, χρήζουν προσεκτικότερης μελέτης».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε το νομοσχέδιο προκειμένου να τοποθετηθούμε επ' αυτού, ελπίζοντας βεβαίως κύριε υπουργέ ότι μέχρι τότε δεν θα έχουν αλλάξει εκ νέου οι προθέσεις της κυβέρνησης».

Η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ διήρκεσε για περισσότερο από μία ώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ