Μέρκελ: Δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά είναι προς το συμφέρον της

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο της Ελλάδας εξέφρασε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην καθιερωμένη της συνέντευξη Τύπου που εκφωνήθηκε λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Η καγκελάριος παραδέχθηκε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, λέγοντας πως γνωρίζει ότι είναι «πολύ - πολύ δύσκολη» για πολλούς ανθρώπους, πρόσθεσε όμως ότι αλλά πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από περισσότερες θέσεις εργασίας και στη συνέχεια σταδιακά από περισσότερη ευημερία.

«Στην ευρωζώνη έχουμε πολύ θετικά στοιχεία. Όλα τα κράτη μέλη δείχνουν οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας» είπε.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σήμερα σε μια πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όταν ανησυχούσα πολύ περισσότερο και ευχόμουν στην Ελλάδα κάθε επιτυχία» παρατήρησε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Πιστεύω ότι η πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών  να μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ καλή» τόνισε η καγκελάριος.

Σημειώνεται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε σε γερμανική εφημερίδα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται «επί του παρόντος» στην ατζέντα.

Σχέσεις με την Τουρκία


Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως «θα ήθελα να είχαμε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα (…) Αυτή είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη φάση στις σχέσεις μας».

«Το αίτημά μας είναι ξεκάθαρο, (όλοι οι Γερμανοί πολίτες) που κρατούνται (στην Τουρκία) θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι» διεμήνυσε.

Μεταναστευτική πολιτική


«Η Ευρώπη δεν έχει κάνει το μάθημά της, η συμφωνία του Δουβλίνου δεν λειτουργεί, πρέπει να μεταρρυθμιστεί και οι υπουργοί Εσωτερικών (της ΕΕ) εργάζονται πάνω σε αυτό. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να διασφαλίσουν μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη» σχολίασε δε.

Ρωσία και κρίση στην Ουκρανία


«Συνεργάζομαι με τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά και με τη βοήθεια των ΗΠΑ για να βρούμε μια λύση (στην κρίση στην Ουκρανία)» πρόσθεσε.

«Ξεκαθαρίσαμε μόλις χθες στην κοινή μας ανακοίνωση ότι η διατήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός είναι πρωτίστης σημασίας. Αν τηρηθεί η συμφωνία του Μινσκ, τότε πληρούνται οι προϋποθέσεις για την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: skai.gr