ΝΔ και ΚΚΕ ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την καταστροφή στα Κύθηρα

Επίθεση στην κυβέρνηση για την καταστροφή από την πυρκαγιά στα Κύθηρα εξαπέλυσαν Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ κάνοντας λόγο για αποδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος

Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει σε ανακοίνωσή τους πως στο νησί σημειώθηκε μία πολύ μεγάλη καταστροφή, καθώς για τέσσερις ολόκληρες ημέρες η φωτιά έκαιγε, όπως ακριβώς συνέβη και στη Μάνη πριν από λίγες εβδομάδες.

Επισημαίνει πως την ώρα που οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, η κυβέρνηση έμεινε σιωπηλή, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως τα ερωτήματα για αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή είναι πολλά.

«Πολλές, όμως, είναι και οι ευθύνες. Ενώ η φωτιά έδειχνε να ελέγχεται, ο κακός συντονισμός και η έλλειψη εναέριων μέσων οδήγησαν στην αναζωπύρωσή της. Η αυτοθυσία, το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών μας δεν στάθηκε ικανός να αντισταθμίσει την έλλειψη σχεδίου, πτητικών μέσων και αποτελεσματικού συντονισμού», αναφέρει η ΝΔ.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της αντιπυρικής πολιτικής για να μη βρεθούν και άλλες περιοχές στην ίδια κατάσταση με αυτή των Κυθήρων και της Μάνης», καταλήγει η ΝΔ.

Ευθύνες στην κυβέρνηση απέδωσε και το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «οι μεγάλες καταστροφές στα Κύθηρα, ειδικά στις δασικές εκτάσεις και τις αγροτικές καλλιέργειες, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής».

Το κόμμα κατηγορεί τις κυβερνήσεις ότι διατηρούν τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και «αφήνουν παντελώς απροστάτευτα τα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες».

«Κομματικές αντεγκλήσεις πάνω στις στάχτες ενός νησιού δεν επιτρέπονται» τονίζει ο δήμαρχος Κυθήρων - Αντικυθήρων Στρατός Χαρχαλάκης.

Για τεράστια οικολογική καταστροφή έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρρος.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ