Σχέδιο Αποστόλου για αποφυγή εκπλειστηριασμού υποθηκευμένης αγροτικής γης

Σχέδιο αποφυγής εκπλειστηριασμού υποθηκευμένων αγροτικών εκτάσεων που για ανεξόφλητες οφειλές προς την «κακιά» πρώην Αγροτική Τράπεζα, προανήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο όπως τόνισε από τη Βουλή «να μη θανατωθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο αγροτικής γης».

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αποστόλου η υπό επεξεργασία ρύθμιση θα προβλέπει τη δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης αγροτικών ακινήτων στον νεοσυσταθέντα ΟΔΙΑΓΕ (Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών), προκειμένου αυτά να γλιτώσουν τον πλειστηριασμό από τον ειδικό εκκαθαριστή και να παραμείνουν όπου είναι εφικτό στην εκμετάλλευση των ιδιοκτητών τους διαφορετικά να αξιοποιηθούν από νέους αγρότες ή συνεταιρισμούς.

Η λογική του σχεδίου Αποστόλου είναι η διατήρηση κάθε σπιθαμής αγροτικής γης και η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι 40.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες βρίσκονται υπό ειδική εκκαθάριση για δάνεια ύψους πλέον 1,2 δισεκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο απάντησής του προς τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Καρρά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, διευκρίνισε ότι η υπό επεξεργασία ρύθμιση θα προβλέπει το διαχωρισμό της υποθηκευμένης αγροτικής από την αστική περιουσία, ώστε η χρήση της αγροτικής να περάσει στα χέρια του ΟΔΙΑΓΕ.

«Εμείς λέμε για την υποθηκευμένη αγροτική περιουσία να μάς παραχωρηθεί η χρήση αυτής κι επειδή έχουμε τον ΟΔΙΑΓΕ που θα παραχωρεί χρήσεις ακινήτων αγροτικής γης για να συνεχιστεί η δραστηριότητα, να μην μπουν στη διαδικασία εκκαθάρισης πλειστηριασμού που θα είναι μικρές οι τιμές και θα απαξιωθεί μια αγροτική περιουσία, αλλά να μας παραχωρηθεί η χρήση. Όσοι έχουν τέτοια προβλήματα αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους να συνεχίσουν να το κάνουν χωρίς το βραχνά αυτών των υποχρεώσεων. Αν δεν μπορούν εμείς θα αναζητήσουμε νέους αγρότες και νέα αγροτικά σχήματα, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα στρέμμα και τετραγωνικό από τη συγκεκριμένη αγροτική περιουσία γιατί την έχουμε ανάγκη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Αποστόλου.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά