Σε θέσεις μάχης ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ καθώς αρχίζει η συζήτηση για το Eurogroup

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία και το αποτέλεσμα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα στις 11:00 το πρωί, μετά από αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Βουλής.

«Ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση, όπως του ζήτησα να έρθει άμεσα στη Βουλή των Ελλήνων, να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό […] Για το πού βρισκόμαστε, για το πού πηγαίνουμε και για το τι θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε διαπραγματευτεί έτσι όπως διαπραγματεύτηκε» έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha.

Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου οι εταίροι ανέβαλαν όλες τις ουσιαστικές αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους έως το τέλος του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, οδηγώντας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να δηλώσει λίγες ημέρες αργότερα ότι επί του παρόντος δεν είναι δυνατό να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση.

Παράλληλα, στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2022 και στη συνέχεια τουλάχιστον 2% ή λίγο υψηλότερα έως το 2060 – δηλαδή για 38 χρόνια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επικρίνει τον τελευταίο στόχο ζητώντας ψαλίδισμά του στο 1,5% μάξιμουμ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση πως αυτή η συμφωνία διαιωνίζει τη δημοσιονομική λιτότητα χωρίς πραγματικό όφελος για το χρέος, με την κυβέρνηση να αντιτείνει ωστόσο ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης στην οικονομία και επάνοδο στις αγορές.

Απαντώντας στις αιχμές του προέδρου της ΝΔ
, ο κυβερνητικός Τζανακόπουλος έχει παραπέμψει αιχμηρά στη βελτίωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, την οποία έχει χαρακτηρίσει εν πολλοίς «δείκτη της επιτυχίας ή της αποτυχίας της συμφωνίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος έχει κατηγορήσει τη ΝΔ ότι προσπαθεί να διατηρήσει στο δημόσιο διάλογο μία κριτική «καταστροφολογίας», η οποία όμως – όπως εκτιμά – δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Πηγή: skai.gr