The French Connection: H Αθήνα επενδύει πολιτικά στον Μακρόν

Όχι μόνο στη βοήθεια των… Θεών, αλλά και στο «σύνδεσμό» της στο Ελιζέ, τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος καταγράφει μεγάλη δυναμική στη Γαλλία, επενδύει πολιτικά η κυβέρνηση για την καλύτερη δυνατή συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ήρθε στην Αθήνα με μία πρόταση και μία παρότρυνση. Η πρόταση που ωστόσο ακόμη χρήσει τεχνικής επεξεργασίας είναι να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με την πορεία της ανάπτυξης. Η παρότρυνση, ήταν η Αθήνα να τελειώνει με όλες τις εκκρεμότητες ώστε η λύση να δοθεί οριστικά την Πέμπτη στο Eurogroup.

Πριν καν πατήσει το κεφαλόσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου, ο γάλλος υπουργός είχε ήδη πετύχει το βασικό στόχο της αποστολής του, να εγκαταλείψει η Αθήνα τη ρητορική παραπομπής του ζητήματος του χρέους στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου. «Η λύση πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε στο Eurogroup έστω και με τη βοήθεια των… Θεών» διεμήνυσε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπρουνό Λεμέρ, «χρειάζεται και τύχη. Η τύχη είναι αυτό το βραχιόλι από το αγαπημένο μου ελληνικό νησί, την Αμοργό. Είμαι βέβαιος με την αισιοδοξία που μας διέπει και την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, θα τα καταφέρουμε».

«Υπάρχει το αρχαίο ρητό συν Αθηνά και χείρα κίνει. Εμείς είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των Θεών, πρέπει να κάνουμε όμως κι εμείς το καθήκον μας για να τους βοηθήσουμε» απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Προηγουμένως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη του δικού του ραντεβού με το γάλλο ομόλογο του και ο Αλέξης Τσίπρας - αν και απρόθυμα - πήρε το μήνυμα.

Για το Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. 

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν ξεκαθάριζε ότι παρά την ψήφιση και των τροπολογιών την Παρασκευή, παραμένουν ακόμη ουρές. «Οι θεσμοί θα ενημερώσουν την Πέμπτη το EG για τα προαπαιτούμενα και όταν η τελική έκθεση συμμόρφωσης ολοκληρωθεί θα δημοσιευθεί κατά την πάγια πρακτική μας» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ρικάρντο Καρντόσο.  

Όπως προκύπτει πάντως από την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, 
το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να επισφραγίσει τη μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018.

Το δικό της μήνυμα στέλνει και η ΕΚΤ δια του Μπενουά Κερέ στο πρακτορείο Bloomberg ότι δρα ανεξάρτητα και ότι δεν θα γίνει μέρος πολιτικών συνδιαλλαγών σε μια κίνηση πίεσης για καθαρή λύση.

Την ελπίδα του ότι στο Eurogroup θα βρεθεί μια γέφυρα, για μια κοινή λύση εξέφρασε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στο Βερολίνο.

Η Citigroup πάντως εκτιμά ότι παρά τη γαλλική βοήθεια, η χώρα δεν θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η BNP PARIBAS βλέπει δόση, αλλά όχι χρέος, ενώ η Bank of America δεν αποκλείει και ελληνικό ατύχημα.

Όλες οι έως τώρα πληροφορίες πάντως συγκλίνουν πως οι εταίροι επιμένουν σε αναβολή των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος έως την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, κάτι που αρχικά η Αθήνα απέρριπτε.
Πηγή: skai.gr