Αιχμές Τσακαλώτου κατά θεσμών – Χατζηδάκης: Ονομαστική για προαπαιτούμενα

«Επισπεύδουμε την ψήφιση των προαπαιτούμενων σήμερα γιατί την Πέμπτη στο Eurogroup πολλοί θέλουν να μετατρέψουν τη συζήτηση για το χρέος σε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα» δήλωσε με νόημα στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την επίσπευση ψήφισης των τροπολογιών με τα τελευταία εκκρεμή μέτρα.

Mετά τις αιχμές κατά των θεσμών, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε επίσης για «μικροεπιτήρηση» εκ μέρους τους. Απαιτούν, είπε, διευκρινίσεις ακόμη και για την τελευταία λεπτομέρεια των συμφωνηθέντων ακόμη και για ότι δεν καταλαβαίνουν στα ελληνικά.

Έχουμε στείλει, πρόσθεσε, επιστολές στους επικεφαλής των θεσμών ενώ προσφεύγουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για περιπτώσεις που ξεφεύγουν από το κοινοτικό κεκτημένο όσον άφορα αυτή την διαδικασία.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το βασικότερο θέμα που υπάρχει στις τροπολογίες είναι αυτό με το πάγωμα των συντάξεων έως το 2022.

«Παίζεται» το χρέος και η ποσοτική χαλάρωση

Απαντώντας στις εκτιμήσεις του Μάκη Βορίδη ότι η κυβέρνηση δεν θα κερδίσει τίποτα σχετικά με το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά καθώς, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά: «παίζεται αν θα έχει τελικά δίκιο ο κ. Βορίδης».

Τόσο ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ όσο και Ανδρέας Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε το ΚΚΕ διαφωνώντας με τη διαδικασία.

Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει σήμερα Παρασκευή στη Βουλή η ΝΔ όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο Κωστής Χατζηδάκης. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το πάγωμα των συντάξεων και τα υπόλοιπα πρόσθετα μέτρα κάτω από τα ραντάρ φέρνοντας τις τροπολογίες σήμερα. Πρόκειται, είπε, για εξευτελισμό του κοινοβουλίου και προσβολή των πολιτών.

Για το Eurogroup ο κ Χατζηδάκης είπε πως αν βρεθεί λύση θα είναι μεσοβέζικη και θα «
κλωτσάει» το θέμα παρακάτω.

Η συζήτηση στη Βουλή είναι σε εξέλιξη, ενώ από τη συνεδρίαση αποχώρησε το ΚΚΕ διαφωνώντας με τη διαδικασία.

«Η αξιολόγηση ανοιγοκλείνει, έρχονται νέα προαπαιτούμενα και εκπρόθεσμες τροπολογίες», τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να διαπραγματευτεί, γιατί δεν διαθέτει καμία απόλυτως αξιοπιστία. «Ο επαίτης παίρνει μόνο αυτό που του δίνουν, θα κάνει τελικά ό,τι του ζητήσουν, γιατί πολύ απλά είναι θεατής», είπε ο κ Μητσοτάκης.
Πηγή: skai.gr