Στις ελληνικές καλένδες το χρέος – Σε εξέλιξη η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται και πάλι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους μετά και τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που είναι στο πνεύμα της πρότασης Σόιμπλε, να συμμετάσχει δηλαδή το Ταμείο στο πρόγραμμα, χωρίς όμως χρηματοδότηση προς το παρόν.

Οι εξελίξεις, σε συνδυασμό και τη συνεδρίαση του EuroWorking Group την ερχομένη Πέμπτη συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο στην Κουμουνδούρου στο γραφείο του κ. Τσίπρα, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση αναμένεται να κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί προβληματισμός, για τις εξελίξεις, με τους «53» να ζητούν να βρεθεί ένας τρόπος για να υλοποιηθεί η δέσμευση για μη εφαρμογή των μέτρων.

«Η κυβέρνηση κινείται συνεχώς μεταξύ Θερμοπυλών και Μαραθώνα... Μεταξύ άνισων μαχών που υποτίθεται δίνει μόνη της εναντίον των εχθρών του έθνους» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. 

«Η τοποθέτηση Λαγκάρντ είναι παρόμοια με την πρόταση Σόιμπλε που απέρριψε ο κ. Τσακαλώτος» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Και αυτή η λύση, είπε, και άλλες που θα πέσουν στο τραπέζι θα είναι λύση μεσοβέζικη. Είτε τη δεχτούμε είτε όχι, δεν θα είναι αυτό το όποιο η χώρα επιζητούσε. Το θέμα του χρέους θα μείνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ανοικτό

Ας σημειωθεί ότι οι «53» είχαν συναντηθεί την προηγούμενη εβδομάδα δυο φορές, χωρίς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς βρισκόταν στην Φρανκφούρτη. Αυτό που αναμένεται να ζητήσουν στην Πολιτική Γραμματεία οι «53», μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να βρεθεί ένας τρόπος να υλοποιηθεί η δέσμευση για μη εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν αν δεν ληφθούν τα μέτρα για το χρέος. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη.

«Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αποδεχθούν τις εκτιμήσεις μας, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, τότε μπορεί να τους δοθεί περισσότερος χρόνος. Μπορεί λοιπόν να υπάρξει ένα πρόγραμμα όπου η εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μόνον όταν οι πιστωτές σκιαγραφήσουν με σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» δήλωσε στο μεταξύ στη Handelsblatt η επικεφαλής του Ταμείου για το θέμα του χρέους.
Πηγή: skai.gr