Αβραμόπουλος: Το προσφυγικό είναι ζήτημα παγκόσμιου προβληματισμού

Ο επίτροπος Μετανάστευσης χαρακτήρισε ως «ζήτημα παγκόσμιου προβληματισμού, κοινής ευθύνης και δράσης» το προσφυγικό, επισημαίνοντας πως «δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν τρία χρόνια πριν».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη τύπου, μετά το τέλος της 3ης Διάσκεψη του Βερολίνου για τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση που διοργάνωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημείωσε ότι «η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευσης όπου πολλές νέες πρωτοβουλίες εφαρμόστηκαν, ενώ κάποιες άλλες αντιμετωπίζουν προβλήματα που οφείλονται στην πολιτική στάση όχι των Κρατών Μελών, αλλά των κυβερνήσεών τους».

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Θα ήθελα να διαχωρίσω τα Κράτη Μέλη από τις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν στο μέλλον αν δεν συμμορφωθούν με όσα έχουμε αποφασίσει από κοινού».

Πρόσθεσε πως «οι προσπάθειες για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, τη μετεγκατάσταση προσφύγων, τη συνεργασία με την Τουρκία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις χώρες της βόρειας και υποσαχάριας Αφρικής, αποτελούν συγκεκριμένα παραδείγματα της προόδου που έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια».
Πηγή: skai.gr