Με τη στήριξη της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε η ρύθμιση για το τέμενος

Με τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην της Χρυσής Αυγής, εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής, η ρύθμιση για τη συγκρότηση του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», που θα διοικεί το ισλαμικό τέμενος στην Αττική, ενώ την καταψήφισαν επισήμως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Νωρίτερα, στην απόσυρση της διάταξης σχετικά με τους έκτακτους πόρους του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό, προχώρησε ο Υπουργός Παιδείας, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΝΔ, που επισήμανε τον κίνδυνο άγνοιας της προέλευσης των χρημάτων από νομικά πρόσωπα της αλλοδαπής.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου η εν λόγω ρύθμιση θα επανεξεταστεί, ώστε, με διακομματική συνεννόηση να επανέλθει διατυπωμένη διαφορετικά, χωρίς να αφήνει παράθυρα για αγνώστου προελεύσεως χρηματοδότηση. Άγνωστο παραμένει εάν αυτό θα επιτευχθεί χρονικά σήμερα ή σε άλλο νομοσχέδιο.

"Η σημερινή παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ για το καθεστώς χρηματοδότησης του τεμένους, υπήρξε καταλυτική. Προστατέψαμε τη διαδικασία και πλέον θα πάμε σε ένα πλαίσιο ξεκάθαρο, που θα προστατεύει πλήρως τις συναλλαγές", σχολίαζαν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τελικώς, ο Υπουργός Παιδείας, προχώρησε προσωρινά απλώς στην επαναφορά της παλαιότερης ρύθμισης του νόμου Γιαννάκου σχετικά με τους έκτακτους πόρους του τεμένους, ομολογώντας ότι δεν διασφαλίζει πλήρως την αποφυγή ύποπτων χρηματοδοτήσεων και διαβεβαιώνοντας ότι θα καταθέσει κατόπιν συνεννόησης με την αντιπολίτευση νέα ρύθμιση με περισσότερες δικλίδες ασφαλείας.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η διάταξη που είχαμε ήταν καλύτερη από αυτή που θα επανέλθει, αλλά παρά τις ριζικές διαφωνίες που έχουμε με τον κ. Μητσοτάκη, είναι ένας θεσμικός παράγοντας και ζήτησε να το δούμε σε πλαίσιο συνεννόησης. Και νομίζω είναι θέμα ευθύνης να το δούμε και σε επόμενο νόμο να περάσουμε κάτι που θα έχει τη συμφωνία όλων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Γαβρόγλου.

Λίγες ώρες πριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την καταψήφιση της ρύθμισης για τη συγκρότηση του Νομικού Προσώπου που θα διοικεί το μουσουλμανικό τέμενος, σημείωσε δηκτικά: «Μόνο ως φάρσα μπορώ να εκλάβω την καταψήφιση ενώ ο υφυπουργός (σ.σ. Κ. Ζουράρις) υπογράφει το νομοσχέδιο. Αλλά με τις αντιφάσεις της σημερινής κυβέρνησης όλα μπορούμε να τα δούμε».

Λάβρος για τη διχοτόμηση της συγκυβέρνησης στο εν λόγω θέμα ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, που ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη διάταξη. «Έχουμε υποχρέωση να ψηφίσουμε όλοι για το τέμενος. Όσοι δεν το κάνουν το κάνουν από θρησκεοκαπηλεία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ζητώντας κι εκείνος δικλίδες ασφαλείας για τον αποκλεισμό ύποπτων χρηματοδοτήσεων.

«Εμείς βάζουμε πλάτη σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τελεία και παύλα. Δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα με κανέναν. Οι εθνικιστές, οι φοβικοί, οι ακροδεξιοί ας μη ψηφίζουν. Εμείς θα ψηφίζουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Για υποκρισία κατηγόρησε τους ΑΝ.ΕΛ, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, υποστηρίζοντας ότι καταψηφίζει τη διάταξη για ψηφοθηρικούς λόγους.

Νωρίτερα η κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας, ως αρμόδιος για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη διάταξη για το τέμενος, είχαν γίνει αποδέκτες των ομαδικών πυρών και των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κοινός παρανομαστής της δριμείας κριτικής ήταν πως με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ - που κατά τα άλλα δηλώνει φανατικός οπαδός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - ο κυβερνητικός εταίρος των ΑΝ.ΕΛ σε ζητήματα μείζονος σημασίας για τις ελευθερίες βγάζει «την ουρά του απ’ έξω», σε αντίθεση με τη θετική στάση που τηρεί σε μέτρα που επιβαρύνουν την τσέπη και τη ζωή των πολιτών.

«Δεν θα ήταν εδώ αυτή η αυτονόητη ρύθμιση για τις θρησκευτικές ελευθερίες αν δεν ψήφιζε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεν μπορεί να κυβερνάτε a la carte. Δεν έχετε πλειοψηφία για όλα αυτά τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και σας θυμίζω πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Διότι έχετε σταθερά συγκυβερνήτη σας, τον εθνικολαικιστή εταίρο, τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Να τους χαίρεστε!», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Την υπερψήφιση της επίμαχης διάταξης εκ μέρους του ΚΚΕ, ανακοίνωσε ο βουλευτής, Γιάννης Δελής, σημειώνοντας μάλιστα ότι ίσως πρέπει να εξεταστεί η λειτουργία περισσότερων επίσημων λατρευτικών χώρων Μουσουλμάνων στην Ανατολική Αττική και στη Δυτική Αττική, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός, ώστε να αποσυμφορηθεί ως ένα βαθμό ο Βοτανικός.

Ο δε εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης, επέμεινε στο «ΟΧΙ» του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι είναι συνεπείς στις θέσεις τους, αφού είχαν ταχθεί και κατά της ίδρυσης του ισλαμικού τεμένους στην Αττική. Στηλίτευσε μάλιστα και το γεγονός ότι αυτό θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό άρα θα επιβαρύνει τους έλληνες φορολογούμενους. Επιχειρώντας παράλληλα να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τις εσωκομματικές διαφοροποιήσεις στους ΑΝ.ΕΛ, υποστήριξε ότι πάντα ψηφίζουν κατά συνείδηση.

Την ανάγκη να επιδείξουν όλοι πολιτική και κοινωνική ωριμότητα για το θέμα του ισλαμικού τεμένους, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας, ζητώντας διακομματική συναίνεση και για τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά