Τσακαλώτος για αντίμετρα: Μείωση φόρων μέχρι 3 δισ. ευρώ έως το 2021

Έμφαση στα αντίμετρα επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση απευθυνόμενη στην κοινωνία, αλλά και στους βουλευτές της πλειοψηφίας, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή ότι εάν η Ελλάδα είναι εντός στόχων όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα τα αντίμετρα θα είναι ακόμη περισσότερα, φτάνοντας μάλιστα τα 3 δισεκ. ευρώ σε μειώσεις φόρων έως το 2021.

Επικαλούμενος και τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με δεδομένη τη δέσμευση της χώρας ότι θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, θα έχουμε 3,5% και το 2019 και σε συνδυασμό με την υποχρεωτική περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 κατά 1% του ΑΕΠ, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για τα αντίμετρα 1%. Κατ’ αντιστοιχίαν, είπε ο κ. Τσακαλώτος, αυτό θα συμβεί και το 2020, όπου πάλι θα έχουμε 1 συν 1 μέτρα και αντίμετρα, εκτός - πρόσθεσε, αν γίνει κάτι συνταρακτικό ή κάτι πολύ θετικό.

«Τώρα μας λέτε την αλήθεια και επιβεβαιώνετε ότι μονό αν επιτευχθέν οι στόχοι 3,5% συν 1% που θα πάρετε από την περικοπή των συντάξεων το 2019, θα ληφθέν τα αντίμετρα, δηλαδή επιβεβαιώνεται τη θέση της ΝΔ» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης. Πρέπει δηλαδή, είπε ο κ. Βορίδης, να εφαρμοστεί πιστά όλο το πρόγραμμα, ενώ απαιτείται η έγκριση και του ΔΝΤ και της Κομισιόν.

Απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο, που είχε κατηγορήσει νωρίτερα τη ΝΔ ότι δε στηρίζει τις κυβερνητικές προσπάθειες για ελάφρυνση του χρέους λίγες μέρες πριν το Eurogroup, είπε «σάς δίνουμε και την ευχή και την ευλογία μας» διερωτήθηκε όμως αν η συζήτηση για το χρέος ξεκίνησε τώρα.

Την ώρα του διαλόγου Τσακαλώτου - Βορίδη, υπήρξε αντιπαράθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να λέει «έχετε πουλήσει την ψυχή σας» και τον υπουργό Εσωτερικών να απαντά «εσύ που βρήκες την ψυχή;».

Σε άλλη παρέμβασή του, απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια το μεγάλο κεφάλαιο έχει πολεμήσει λυσσαλέα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» επικαλούμενος οικονομικά δελτία όπως του ΣΕΒ και της Alpha Bank.

«Τα αντίμετρα εξισορροπούν πλήρως τον αρνητικό αντίκτυπο των μέτρων», υποστήριξε νωρίτερα, στο ίδιο πνεύμα, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. «Τα αντίμετρα αντικαθιστούν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες των μέτρων» δήλωσε όμως αργότερα από το βήμα της Βουλής.

Τη δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι θα «αναγκαστεί να φορέσει γραβάτα γιατί θα υπάρξει ρύθμιση του χρέους» σχολίασε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παππάς. 

«H μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να πάμε για συνολική συμφωνία στις 22 του μηνός στο Eurogroup, είτε λίγες μέρες μετά. Το να περάσουν 10 ημέρες δεν είναι σημαντικό. Τόσα χρόνια περιμέναμε για το θέμα του χρέους» δήλωσε, μιλώντας στον σταθμό μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Σημειώνεται ότι σήμερα, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και οι πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα που δεσμεύουν τη χώρα έως το 2021.

Πηγή: skai.gr