Αυγενάκης: Και περικοπές συντάξεων και διετής καθυστέρηση απονομής τους

Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή το «ψαλίδι» στις συντάξεις σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή τους που ξεπερνούν τα δύο έτη, εξαπολύει ο Γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης μέσω ερώτησης που κατέθεσε προς την Υπουργό Εργασίας.

Υπό τον καυστικό τίτλο «δίχως τέλος ο λαϊκισμός και η κοροϊδία της κυβέρνησης», ο κ. Αυγενάκης, υπογραμμίζει ότι οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται πλέον στις 120.000 και «έχουν φέρει στα όρια της απελπισίας πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης».

«Η απονομή σύνταξης σε εύλογο χρονικό διάστημα από την κατάθεση της σχετικής αίτησης αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας και δείγμα του κοινωνικού κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων έχει ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Εκκρεμείς παραμένουν, σύμφωνα με στοιχεία, 120.000 συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη ενώ ακόμη δεν έχει εκδοθεί ούτε μια κύρια σύνταξη με το νέο τρόπο υπολογισμού, του οποίου η εφαρμογή άρχισε πριν από ένα χρόνο», υπογραμμίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ερώτησή του προς την Έφη Αχτσιόγλου.

Ο ίδιος αναφέρει αναλυτικά ότι πρόκειται για 60.000 εκκρεμείς συντάξεις για τις οποίες οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν το Μάιο του 2016 και 60.000 νέες – μειωμένες συντάξεις, που υποβλήθηκαν μετά τον περσινό Μάιο.

Επισημαίνει, δε, ότι παρά τη δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας για την εκταμίευση 859 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποπληρωμή εκκρεμών κύριων συντάξεων, με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, με την καθυστέρηση συνολικά να εκτιμάται στα 3 έτη.

«Παράλληλα, οι περικοπές των συντάξεων από την Κυβέρνηση συνεχίζονται με… αμείωτο ρυθμό. Ο κ. Τσίπρας το 2014 υποσχόταν τη 13η σύνταξη, ενώ η Κυβέρνηση του έλεγε ότι δεν κόβει ούτε ένα ευρώ τις συντάξεις. Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, κόβει όλες τις συντάξεις, μέχρι και 18%, μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις και της νέας μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν έδωσε τη 13η σύνταξη, αλλά κόβει τουλάχιστον μια σύνταξη ακόμη. Κόβει τη 12η σύνταξη και σε πολλές περιπτώσεις την 11η. Χώρια η μείωση του αφορολογήτου, που κοστίζει έως και άλλη μια σύνταξη. Που είναι οι «…κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης;», σημειώνει δηκτικά ο Γραμματέας της ΝΔ.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, καλεί την Έφη Αχτσιόγλου, να απαντήσει με σαφήνεια πώς θα αντιμετωπίσει την πολυετή καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των εκκρεμών συντάξεων και καταλήγει επιστρατεύοντας την ειρωνεία: «Συνάδει με τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησής σας, συνταξιούχοι να περιμένουν 2 έως 3 χρόνια την απονομή της σύνταξής τους; Αυτή είναι η “… κοινωνική ευαισθησία” της αριστερής διακυβέρνησης;».

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά