Κλείσιμο

Αισιοδοξία για τη συμφωνία - Δεν υπάρχει ανησυχία για την ψήφιση των μέτρων

Αισιοδοξία για έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας εκφράζει η κυβέρνηση ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 22ης Μαΐου. «Κανείς δεν θέλει νέες κωλυσιεργίες, όλοι δουλεύουν προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας όσο το δυνατόν πιο σύντομα» δήλωσε χαρακτηριστικάσ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Παράλληλα, δεν υπάρχει ανησυχία για «ατύχημα» στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση των μέτρων. Το ελληνικό πρόγραμμα συζητείται και την Πέμπτη στις 10 το πρωί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες,

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση, μιλώντας στον Real FM, ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίλυση των όποιων ελάχιστων διαφορών παραμένουν με τους θεσμούς, μέσα στις επόμενες μέρες».

Από μεριάς της, η υπουργός Εργασίας Εύη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να επιτύχει μία συμφωνία, «η οποία θα λέει ότι θα ληφθούν μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος, το 2019 και το 2020, αλλά τα μέτρα αυτά θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αντικτύπου».

Συγκρατημένος όσον αφορά την πρόοδο της αξιολόγησης εμφανίστηκε πάντως ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

«Θα μπορέσουμε να έχουμε ανάσα αισιοδοξίας όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης... Όλα βέβαια δείχνουν ότι είμαστε κοντά στη λύση, αλλά όπως ο θυμόσοφος λαός λέει κάλλιο ‘’γαϊροδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε’’, καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι και να επισπεύδουμε τις διαδικασίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό στο Κόκκινο.

Πάντως, εκτίμησε πως έως τις 22 Μαΐου μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η διαπραγμάτευση μοιάζει με μαραθώνιο, καθώς στόχος είναι να κλείσουν πακέτο τα θέματα του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε στο τέλος του έτους να βγει η χώρα δοκιμαστικά στις αγορές και σε έναν χρόνο και 4 μήνες από τώρα να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια.

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2019 μόνο εφόσον οι εταίροι συμφωνήσουν και αρχίσουν να υλοποιούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, επέμεινε την Τρίτη πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επανειλημμένα μεταθέσει κάθε συζήτηση για το χρέος για την επόμενη δεκαετία.

«Ο πρωθυπουργός, έχει ήδη δεχτεί και φέρνει, 4ο Μνημόνιο, με υψηλά πλεονάσματα για πολλά… Ξεχειλίζει η οργή των Ελλήνων, γιατί έχουν καταλάβει, ότι δεν υπάρχει κάτι που δε θα έδινε, για την καρέκλα» επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Βασίλης Κικίλιας.
Πηγή: skai.gr