Η αντίδραση των ελληνικών κομμάτων στο τουρκικό δημοψήφισμα

Τα ελληνικά κόμματα είναι επιφυλακτικά με το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος, όπου επικράτησε το «ναι», για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε πως το δημοψήφισμα αναδεικνύει μία «βαθιά διχασμένη Τουρκία» και έκανε λόγο για «οριακή και αμφισβητούμενη νίκη του Ερντογάν». 

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, κατέστησε αναγκαία την επίδειξη σωφροσύνης εκ μέρους της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και του τουρκικού λαού, τονίζοντας πως η Ελλάδα προσβλέπει σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, παρά τη σοβαρή συνταγματική αλλαγή της Τουρκίας.΄

Aπό την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «καισαρικό καθεστώς» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το Ποτάμι κάλεσε τον Ερντογάν «να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας» και «όχι για να διολισθήσει σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι η Λευκωσία «επιθυμεί την ομαλότητα της Τουρκίας, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει, για το Κυπριακό».
Πηγή: skai.gr