Κατατέθηκε τροπολογία για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ σύμφωνα με τις προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την εισαγωγή των μετοχών του Διαχειριστή στο Χρηματιστήριο και την αποζημίωση της ΔΕΗ, περιλαμβάνει τροπολογία που κατέθεσε αργά το βράδυ της Μ. Δευτέρας στη Βουλή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ο τρόπος πληρωμής της ΔΕΗ από το Δημόσιο, για την πώληση του 25% των μετοχών του Διαχειριστή, στην εταιρεία που ελέγχεται από το Δημόσιο ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ.

Αποκλείεται η μεταβίβαση  μετοχών του νέου ΑΔΜΗΕ στο ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τον αρχικό νόμο οι μετοχές της εταιρείας Συμμετοχών που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο θα μεταφέρονταν στους υφιστάμενους μετόχους της ΔΕΗ, αλλά ένας από αυτούς είναι το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 17%. Τώρα προβλέπεται ότι τόσο οι μετοχές του Δημοσίου (34%) όσο και του ΤΑΙΠΕΔ (17%) θα μεταβιβαστούν στην εταιρεία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ.

Επιπλέον θα γίνει ανεξάρτητη αποτίμηση της αξίας των μετοχών του 25%. Μετά τη σύσταση της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ στην οποία το δημόσιο θα καταβάλει 200.000 ευρώ ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, θα πρέπει να επέλθει ΑΜΚ μέχρι του ποσού της ανεξάρτητης αποτίμησης, η οποία θα καλυφθεί από το Δημόσιο με καταβολή μετρητών ή εισφορά σε είδος, εφάπαξ ή τμηματικά.

Στη συνέχεια η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ δύναται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να χρηματοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο για να εξοφληθεί το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του αρχικού νόμου που βρίσκεται σε ισχύ, στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ εκχωρούνται οι φορολογικές απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ. Αυτές τις απαιτήσεις η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ μπορεί να ενεχυριάσει με σκοπό να χρηματοδοτήσει την απόκτηση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Τέλος, ρυθμίζεται ο τρόπος καθορισμού της τιμής εισαγωγής της εταιρείας Ενεργειακή Συμμετοχών στο χρηματιστήριο. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από τη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, καθώς και την έγκριση, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού, της εξαγοράς των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο και τη State Grid.

Πηγή: skai.gr