FT: Ο Τσίπρας απέρριψε τη συμφωνία με τους θεσμούς λόγω πολιτικού κόστους

Για απόρριψη συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους πιστωτές τον περασμένο μήνα από τον Αλέξη Τσίπρα λόγω πολιτικού κόστους και αντιδράσεων από ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία προέβλεπε περαιτέρω περικοπές συντάξεων το 2019, μερικούς μόνο μήνες πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές.

«Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσαν να καταπιούν», έχει δηλώσει στην εφημερίδα πρώην ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα στελέχη του κόμματος.

Κατά την εφημερίδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται στις σημερινές (Τρίτη) συνομιλίες στις Βρυξέλλες να πιέσει για καθυστέρηση εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις έως το 2020, αντιστεκόμενος παράλληλα στην απαίτηση των πιστωτών για τις μαζικές απολύσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει σημειώσει ότι η μη εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα εγκαίρως θα άφηνε την οικονομία της χώρας «σε τέτοια κατάσταση που όλες οι παράμετροι της λήψης αποφάσεων θα έπρεπε να επανεξεταστούν».

Αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος, εξάλλου, σχολιάζει ότι αν η συμφωνία δεν κλείσει εντός του Μαΐου, τότε πρέπει να αναμένεται επιστροφή στην ύφεση κατά το πρώτο μισό του έτους.

Σημειώνεται επίσης η εκροή καταθέσεων σε ύψος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους και το πλήγμα στην ευρύτερη οικονομία από την αβεβαιότητα και την καθυστέρηση.

Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς είναι εφικτή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και απαραίτητη ώστε να περιοριστούν τα ρίσκα που προκαλούνται από καθυστερήσεις, δήλωσε στο μεταξύ ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο - skai.gr