Τσίπρας: Ασύμμετρα τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη

Μονομερή και αναντίστοιχη με την πραγματικότητα σε πολλά κράτη μέλη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη διατύπωση του σχεδίου συμπερασμάτων, πως η ατζέντα μεταρρυθμίσεων - δηλαδή η πολιτική λιτότητας - που εφαρμόζεται ως ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση από το 2008 αποδίδει καρπούς με επίτευξη την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Όπως είπε στην εισήγηση του κατά τη συζήτηση για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας είναι ασύμμετρα - θετικά σε κάποιες χώρες, εξαιρετικά αρνητικά στην Ελλάδα και στο Νότο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ελληνικό πρόγραμμα λέγοντας «τώρα που βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος θα πρέπει μαζί με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις να συμφωνήσουμε και σε μέτρα αναπτυξιακής προοπτικής».

Σε αυτά προφανώς περιλαμβάνονται η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Περιλαμβάνεται, επίσης, και ο σχεδιασμός για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με δραστικό περιορισμό της ανεργίας και αντιμετώπιση απαράδεκτων φαινομένων, όπως η παιδική φτώχεια.

Οι πρώτοι ηγέτες που έσπευσαν να υποστηρίξουν την κριτική του Αλέξη Τσίπρα ήταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ.

Αναγνωρίστηκε από όλους η ορθότητα της κριτικής, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στο σχέδιο δήλωσης της Προεδρίας διατύπωση σχετικά με την ανάγκη να εφαρμοστούν ειδικές δράσεις για τη μείωση της ανεργίας.
Πηγή: skai.gr