Παπαθεοδώρου: Στον «αέρα» ασφάλεια, προστασία & λειτουργία στο ΚΕΠΥ Μόριας

Ζητήματα ασφάλειας, προστασίας και εύρυθμης λειτουργίας, εγείρονται για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια Λέσβου, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ο οποίος κατόπιν επίσκεψής του στο χώρο, καλεί τον Γιάννη Μουζάλα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τους σχεδιασμούς του υπουργείου, καθώς και το χρονοδιάγραμμα χωροθέτησης προαναχωρησιακού κέντρου στο νησί.

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζει ότι στο ΚΕΠΥ Μόριας διαβιούν σήμερα 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων 500 ακόμα σε σκηνές, τονίζοντας ότι τους κινδύνους που ενέχει η διαβίωση τόσων πολλών ανθρώπων σε τόσο περιορισμένο χώρο και με παράλληλη λειτουργία πολλών υπηρεσιών.

«Οι συνθήκες διαβίωσης ενός τόσο δυσανάλογα μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε σχέση με τον περιορισμένο χώρο του καταυλισμού, καθώς και οι χρήσεις του χώρου για τις διάφορες υπηρεσίες που παρεμβαίνουν παράλληλα, δεν μπορούν να κατοχυρώσουν συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου», υπογραμμίζει ο κος Παπαθεοδώρου.

Αναφέρει, δε, πως στην επιτόπια επίσκεψή του διαπίστωσε ότι παρά τους διαχωριστικούς φράχτες στα διάφορα Τμήματα του Κέντρου, η κατοχύρωση της ασφάλειας των προσφύγων καθίσταται εξ' αντικειμένου αδύνατη.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τα φαινόμενα εγκληματικότητας που παρατηρούνται στον καταυλισμό.

«Φορείς και Οργανώσεις έχουν καταγγείλει συχνά κρούσματα εγκληματικότητας εντός του ΚΕΠΥ, όπως διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία, συμπλοκές μεταξύ των προσφύγων. Είναι δε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στις πρόχειρες ιδιωτικές καντίνες που βρίσκονται στην είσοδο του Κέντρου πωλείται, μεταξύ άλλων, ελεύθερα αλκοόλ στους πρόσφυγες», καταλήγει στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον κο Μουζάλα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα
ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας στο ΚΕΠΥ της Μόριας»
Στο ΚΕΠΥ της Μόρια (Λέσβος) ζουν σήμερα 2.500 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 500 βρίσκονται ακόμα σε σκηνές. Οι συνθήκες διαβίωσης ενός τόσο δυσανάλογα μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε σχέση με τον περιορισμένο χώρο του καταυλισμού, καθώς και οι χρήσεις του χώρου για τις διάφορες υπηρεσίες που παρεμβαίνουν παράλληλα, δεν μπορούν να κατοχυρώσουν συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου. Στην επιτόπια επίσκεψή μας διαπιστώσαμε ότι παρά τους διαχωριστικούς φράχτες στα διάφορα Τμήματα του Κέντρου, η κατοχύρωση της ασφάλειας των προσφύγων καθίσταται εξ'αντικειμένου αδύνατη. Φορείς και Οργανώσεις έχουν καταγγείλει συχνά κρούσματα εγκληματικότητας εντός του ΚΕΠΥ, όπως διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία, συμπλοκές μεταξύ των προσφύγων. Είναι δε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στις πρόχειρες ιδιωτικές καντίνες που βρίσκονται στην είσοδο του Κέντρου πωλείται, μεταξύ άλλων, ελεύθερα αλκοόλ στους πρόσφυγες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την εσωτερική τάξη και ασφάλεια στο ΚΕΠΥ της Μόριας σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία Υπηρεσιών, όπως αυτή του Ασύλου, αλλά και άλλων ευαίσθητων Τμημάτων του Κέντρου, όπως ο χώρος για τους ασυνόδευτους ανηλίκους;

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η λειτουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου και που αυτό έχει χωροθετηθεί;
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά