ΝΔ: Κανείς δεν ξεχνά τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή δημοσιεύματα για τα δάνεια του κ. Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής. Άλλωστε, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ, η Τράπεζα Αττικής συστηματικά χορηγούσε δάνεια κάτω του κόστους, με ανύπαρκτες εξασφαλίσεις, με αποτέλεσμα να υφίσταται ζημιά η Τράπεζα.

Σε ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζεται πως «οι μάσκες έπεσαν», καθώς η Τράπεζα Αττικής,«ο διαγωνισμός - παρωδία» για τις τηλεοπτικές άδειες και η κατάτμηση δημοσίων έργων που καταλήγουν στον «εκλεκτό εργολάβο του Μεγάρου Μαξίμου», αποτελούν το τρίγωνο της διαπλοκής που έχτισε η κυβέρνηση.

Η ΝΔ επισημαίνει πως, είχε από καιρό καταγγείλει τη μεθόδευση, που σήμερα αποκαλύπτεται από τη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας πως η ώρα της αλήθειας για τους κ. Τσίπρα, Παππά και Σπίρτζη έφτασε.


«Κανείς δεν ξεχνά τα δανεικά βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και τα προνομιακά δάνεια που χορήγησε στις εταιρίες του η Τράπεζα Αττικής. Με τελικό στόχο να μπορέσει ο κ. Παππάς να στήσει το δικό του μιντιακό σύστημα και ο κ. Σπίρτζης να του αναθέτει τη μια εργολαβία μετά την άλλη. Και όλα αυτά με τη στήριξη του πρωθυπουργού. Τώρα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη που θα εξετάσει όλες τις σκοτεινές πτυχές αυτού του πρωτοφανούς πολιτικού - οικονομικού σκανδάλου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Χρεοκοπημένος ο Ψυχάρης και η ΝΔ

«Το χρεοκοπημένο σύστημα επικοινωνίας της ΝΔ ξαναχτύπησε και όχι τυχαία στις Απόκριες. Ο χρεοκοπημένος ΔΟΛ του κ. Ψυχάρη κερνάει και η χρεοκοπημένη -και όχι μόνο οικονομικά- ΝΔ του κ. Μητσοτάκη πίνει», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η Δικαιοσύνη, πρέπει να αποφανθεί τόσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και για όλες τις υποθέσεις με τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ που εμπεριέχονται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής (...) Τότε, τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της ΝΔ θα σβήσουν και θα καταρρεύσει και το τελευταίο καταφύγιο του κ. Μητσοτάκη, ότι δηλαδή δήθεν είμαστε όλοι ίδιοι".

Τα ευρήματα του κοινού ελέγχου της ΤτΕ και ΕΚΤ

Στα ευρήματα του κοινού ελέγχου της Τραπέζης Ελλάδος και του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής», συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων διευκολύνσεις που παρέχονταν σε επιχειρήσεις όπως η μετατροπή βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα, δίχως την κατάλληλη αιτιολόγηση.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της κατασκευαστικής εταιρείας Τοξότης Α.Ε., συμφερόντων του Χρήστου Καλογρίτσα, η οποία πήρε 39 δάνεια από την Τράπεζα Αττικής από τις αρχές του 2015, με επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν κάτω από το κόστος της τράπεζας.

Το πιστωτικό όριο της εταιρείας Τοξότης Α.Ε., αυξήθηκε από 10 εκατομμύρια ευρώ σε 100 εκατομμύρια σε μόλις 16 ημέρες, από τις 28 Απριλίου 2015 έως τις 14 Μαΐου 2015.

Στη μηνυτήρια αναφορά επίσης γίνεται λόγος για τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η τράπεζα το 2015, ώστε να παραμείνει ο έλεγχος της τράπεζας στο ταμείο των μηχανικών.

Σε ανακοίνωση του, Το Ποτάμι αναφέρει ότι το πάρτι στην Τράπεζα Αττικής, «με ευνοημένους επιχειρηματίες κολλητούς της κυβέρνησης, αποδεικνύει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το νέο σύστημα διαπλοκής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Για το θέμα μίλησε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ανάφερε πως δεν έχει πρόβλημα να γίνει έλεγχος από «70 εισαγγελείς».

Ισχυρίστηκε πως παλαιότερα – ως πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – είχε επισημάνει προσωπικά τα προβλήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ασφαλιστικό Ταμείο των μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων (ΤΣΜΕΔΕ) είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Τράπεζα Αττικής. Το ΤΕΕ έχει στενή σχέση με το ΤΣΜΕΔΕ.

Ο κ. Σπίρτζης πέρασε μάλιστα και ελαφρώς στην αντεπίθεση, λέγοντας πως η ΤτΕ θα έπρεπε προ πολλού να έχει εφαρμόσει «πιο σφιχτό» σύστημα ελέγχων στην Τράπεζας Αττικής και άλλα ιδρύματα.

Πηγή: skai.gr