Τσακαλώτος κατά Τόμσεν – Δεν έχω λευκή επιταγή στη διαπραγμάτευση

Βολές κατά του ΔΝΤ, και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν προσωπικά, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενόψει ενδεχόμενης συμφωνίας, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει λευκή επιταγή στη διαπραγμάτευση.

«Πότε δεν είχαμε στη διαπραγματευτική ομάδα λευκή επιταγή, διαπραγματευόμαστε σκληρά γιατί αυτό απορρέει από συλλογικές αποφάσεις. Έτσι θα συνεχίσουμε και ελπίζουμε με καλή πίστη ότι μπορούμε να έχουμε πολιτική συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά o κ. Τσακαλώτος. 

Όσον αφορά τον επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη σχολίασε πως «είναι να γελά κάνεις με αυτό που είπε ο Τόμσεν ότι οι Έλληνες είναι το ίδιο εύποροι με τους Γερμανούς… Τον κάλεσα να πάμε Γερμανία να συγκρίνουμε επί τόπου . Αν το ΔΝΤ θέλει να συμμετέχει, πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες και θυσίες του λαού μας, το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για εργασιακά και αν θέλει να πιέσει ας πιέσει τις χώρες που δεν θέλουν για την Ελλάδα λογικά πλεονάσματα».

«Το ΔΝΤ δεν το ενδιαφέρει το μέγεθος του πλεονάσματος 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να μας σπρώξει σε μέτρα όπως συνταξιοδοτικό και αφορολόγητο. Δεν θα με πείραζε που είναι η άποψή του, αλλά με πειράζουν οι αμφισβητήσιμες μελέτες για να στηρίξουν τις θέσεις τους» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στον απόηχο της σύγκρουσης με τον Νίκο Βούτση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως «εξήγησα τι είναι το 1/3, 1/3,1/3… Καλώς κρατάμε κάτι στο τέλος της διαπραγμάτευσης, έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές». Φτάνει, επανέλαβε ο υπουργός, ένα σημείο που τίποτα δεν κλείνει μέχρι όλα να κλείσουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «κανείς από ΕΕ και θεσμούς δεν συμμερίζεται ότι καθυστερούμε. Το τρίγωνο Ελλάδα - ΔΝΤ και κάποια κράτη μέλη είναι δύσκολο με εκλογές, μεταναστευτικό κτλ. Όλοι προσπαθούν να βρουν λύση με διάφορους περιορισμούς».

«Όχι σε ψήφιση νών μέτρων – Να μη γίνουμε Ιφιγένεια»

«Ασκούμε πολιτική σε μια κατάσταση πολέμου. Είμαστε περικυκλωμένοι επί της ουσίας με υπέρμετρες δυνάμεις, διότι η χώρα μας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο ένα οικονομικό πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι γεωστρατηγικά ανήκει στις ΗΠΑ, πολιτικά στην Ευρώπη και δέχεται επιθέσεις σε όσους βρίσκονται σε αντιπαράθεση με ΗΠΑ πχ Τουρκία. Το ίδιο γίνεται με την
έντονη αντιπαράθεση στις ισχυρές δυνάμεις της ευρωζώνης όπου πρέπει να ερμηνεύσουμε συμπεριφορές» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός.

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιός, «δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε μέτρα που θα οδηγήσουν στην καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας. Θέλουν να μας κάνουν Ιφιγένεια, να μας θυσιάσουν για να φυσήξει ο ούριος άνεμος της διάλυσης της ευρωζώνης η οποία θα οδηγήσει σε εμπόλεμη κατάσταση. Αν πρόκειται να μας θέλουν για Ιφιγένεια δεν πρέπει ψηφίζοντας μέτρα να τούς δώσουμε το μαχαίρι με το οποίο θα μας θυσιάσουν. Ας αναλάβουν μόνοι τους την ευθύνη της θυσίας μας και της διάλυσης της ευρωζώνης».

«Να μην δεχόμαστε αυτογκόλ»

«Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε αυτογκόλ στην αξιοπιστία μας από αβλεψίες, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε καλύτερος συντονισμός μεταξύ μας. Αντιλαμβάνομαι την άποψη ότι τον δρόμο μας τον φτιάχνουμε μόνοι μας περπατώντας, αλλά ας προσέξουμε να μην γίνει μονοπάτι» παρατήρησε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και μέλος των 53, Αννέτα Καββαδία.

«Δεν θα κριθούμε τόσο από τη συμφωνία, όσο κυρίως από τι θα μπορούσαμε να κάνουμε περά από τη συμφωνία» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στην ΚΕ, ενώ χαρακτήρισε άκαιρες και άστοχες τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς πάντως να τον κατονομάζει. 

«Να αποφασίσει η Ευρώπη ποια είναι η στάση της σε σχέση με το ΔΝΤ και όχι να "πετά το μπαλάκι" στην Ελλάδα» σχολίασε από το βήμα της ΚΕ ο Αλέκος Φλαμπουράρης. 

«Ο Σόιμπλε παίζει με τη φωτιά (…) Θέλει να μας πάει στη δραχμή» δήλωσε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης. 

Πηγή: skai.gr