«Ξιφομαχία» Τσίπρα - Θεοδωράκη για τη διαφθορά & τη διαφάνεια

Οξεία αντιπαράθεση σημειώθηκε, το πρωί, στη Βουλή, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής του Ποταμιού με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη που κατήγγειλε «πρακτικές της κυβέρνησης οι οποίες συνιστούν διαφθορά».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού παρουσίασε την Εθνική Πύργου – Πατρών που «έσπασε», όπως είπε, σε 8 εργολαβίες «δήθεν για την πάταξη της διαφθοράς, ενώ 4 από αυτές τις πήρε ο ίδιος εργολάβος που είχε επιχειρήσει να κάνει ΣΥΡΙΖΑ ΤV».

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η διαφθορά στην Ελλάδα συνδέεται με τους όρους ανάπτυξης του καπιταλισμού, σημειώνοντας πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος «απαιτείται το ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει».

«Αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος (...) θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως η κυβέρνησή του, μέσα σε δύο χρόνια, έχει κάνει πολύ περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για τη διαφάνεια, από όσα έκαναν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επί 40 χρόνια.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στη λίστα Λαγκάρντ, λέγοντας πως έχουν πλέον βεβαιωθεί φόροι που «χρηματοδοτούν την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης» ενώ για την λίστα Μπόργιανς, σημείωσε ότι έχουν σχηματιστεί περίπου 1.000 δικογραφίες.

Στη δευτερολογία του, ο Σταύρος Θεοδοράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως η πραγματικότητα του «διαφέρει από εκείνη που ζουν οι Έλληνες», αφού οι δείκτες διαφθοράς στην Ελλάδα προέρχονται από 7 διεθνείς οργανισμούς που συμβουλεύουν επενδυτές.

«Είχατε πει ότι θα παίρνατε έως το καλοκαίρι του '15 δυόμισι δισ. από την καταπολέμηση της διαφθοράς.Το ίδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Πού είναι τα λεφτά; Γιατί τόση ανικανότητα; Αν δεν είναι προτεραιότητα η πάταξη της διαφθοράς τότε τί είναι; Για την υπόθεση SIEMENS ακόμη να μεταφραστεί το πόρισμα από το υπουργείο Εξωτερικών; Γιατί τόσο καθυστέρηση και από την δική σας πλευρά;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως το δίκτυο διαφθοράς έχει βαθιές ρίζες, και για αυτό «θέλει συγκρούσεις και χρόνο» ενώ για την υπόθεση Siemens ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα «αόρατο χέρι» που παρεμβαίνει και καθυστερεί τη δίκη, η οποία με τις προσπάθειες της κυβέρνησης θα ξεκινήσεις στις 24 του μηνός.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις για το« όργιο απευθείας αναθέσεων έργων» στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων,.
  
Ο κ. Τσίπρας εστίασε στις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ υπερασπίστηκε και τη διαφάνεια των δημόσιων έργων, λέγοντας πως το σπάσιμο της εργολαβίας Πατρών - Πύργου, έγινε «για να μπορέσουν να πάρουν περισσότεροι» και ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή. «Ο κ.Σπίρτζης είχε την ευαισθησία να πάει τα στοιχεία στον εισαγγελέα, να ελεγχθούν», πρόσθεσε.



Πηγή: skai.gr