Κλείσιμο

Καταγγελίες αντιπολίτευσης κατά Γαβρόγλου για «φωτογραφικό ρουσφέτι»

Το νομοσχέδιο αναλυτικά

Για απόπειρα επαναφοράς «φωτογραφικών διευθετήσεων» κατηγορεί τον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, η αντιπολίτευση, επικεντρώνοντας τα πυρά της στο άρθρο 20 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, σχετικά με το ειδικό τεχνικό, επιστημονικό και εργαστηριακό προσωπικό ΑΕΙ και ΤΕΙ, που μετατάχθηκαν στις συγκεκριμένες θέσεις από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η εν λόγω διάταξη αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι αφορά ουσιαστικά επαναφορά ρύθμισης που είχε επιχειρηθεί να ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο επί υπουργίας Νίκου Φίλη και αποσύρθηκε άρον άρον μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε με σαφείς αιχμές για «ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις» προσώπων στενά συνδεδεμένων με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίμαχη ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη με επείγουσες διαδικασίες, προβλέπει ότι:

«Οι υπηρετούντες σε ΑΕΙ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι, μπορούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας 6 μηνών να ζητήσουν την ένταξή τους στην προβλεπόμενη από το άρθρο 29 του νόμου 4009/2011 κατηγορία Ειδικού Τεχνικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) υπό την προϋπόθεση ότι είναι κάτοχοι τίτλου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) με γνωστικό αντικείμενο συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το Ίδρυμα και έχουν αποδεδειγμένα προσφέρει σχετικό με τα αντικείμενα αυτά έργο στην εν γένει λειτουργία του Ιδρύματος, για την εκτέλεση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και εφαρμοστικού έργου του» αναφέρεται στη ρύθμιση.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στην κατηγορία ΕΤΕΠ ορίζεται: «οι ανωτέρω υπάλληλοι να έχουν εργαστεί ή να εργάζονται παρέχοντας εργαστηριακό έργο σε θεσμοθετημένα εργαστήρια, τομείς, κλινικές, μουσεία, σπουδαστήρια ή σε άλλες μονάδες εκπαίδευσης και έρευνας των τμημάτων και των σχολών των ΑΕΙ για μια τουλάχιστον τριετία», ενώ τονίζεται ότι η παροχή του έργου αυτού βεβαιώνεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος ή τον Κοσμήτορα της Σχολής ή τον Διευθυντή του τομέα ή του εργαστηρίου ή της κλινικής αντίστοιχα και ανάλογα με την ακαδημαϊκή μονάδα στην οποία προσφέρθηκε το έργο.

Στη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου, που συκεντρώνει τα πυρά τους οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, μιλώντας για «ρύθμιση-φωτογραφία», προβλέπεται ότι «τα μέλη της κατηγορίας του ΕΤΕΠ των ΑΕΙ που έχουν εκλεγεί στα οικεία ΑΕΙ το έτος 2008 και η πράξη διορισμού τους εκδόθηκε το έτος 2016 έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην κατηγορία του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ)».

Η δε 4η παράγραφος προβλέπει ότι «μόνιμοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκπαιδευτικοί του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), μπορούν να μεταταγούν σε θέσεις κατηγοριών ΕΔΙΠ και ΕΕΠ των ΑΕΙ και των ΤΕΙ με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης και της δαπάνης μισθοδοσίας τους, και της σύστασης της θέσης στο οικείο ΑΕΙ εφόσον σωρευτικά:

α) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με γνωστικό αντικείμενο που θεραπεύει το Τμήμα ένταξης,
β) έχουν δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, σχετικό με τα αντικείμενα αυτά
γ) έχουν μετά τη λήψη το διδακτορικού διπλώματος αποδεδειγμένα επιτελέσει για τουλάχιστον 2 ακαδημαϊκά έτη σε ελληνικό ΑΕΙ ή ομοταγές Ιδρυμα της αλλοδαπής σχετικό με τα αντικείμενα της περιπτ. α’ επιστημονικό/ εφαρμοστικό / ερευνητικό έργο και συγκεκριμένα έχουν εκπαιδευτική εμπειρία ή εμπειρία σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή έχουν τουλάχιστον διετή σχετική εργασία σε ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή συνδυασμό των ανωτέρω».

«Κραυγαλέο παράδειγμα φωτογραφικών διευθετήσεων», χαρακτήρισε την παράγραφο 2 του άρθρου 20 η Νίκη Κεραμέως από τη ΝΔ, κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καλώντας τον κο Γαβρόγλου να αποσύρει το άρθρο. «Δυστυχώς, ο κατάλογος των ρυθμίσεων που αποδεικνύει την προχειρότητα της νομοθέτησης, αλλά και την δίχως στόχο πολιτική, είναι απολύτως ενδεικτικός και επουδενί εξαντλητικός», σχολίασε η ίδια, ενώ αναφερόμενη στην 4η παράγραφο επεσήμανε αφενός μεν τον κίνδυνο δημιουργίας κενών από τις εν λόγω μετατάξεις αφετέρου δε το ακοστολόγητο της ρύθμισης από τον άγνωστο αριθμό θέσεων που θα συσταθούν στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, ο οποίος με αφορμή την παράγραφο 4 του άρθρου 20, επανέλαβε το ερώτημα σχετικά με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που έχουν μεταταγεί σε θέσεις Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ).

«Είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας και το Μάιο, όταν είχε πρωτοέρθει αυτή η διάταξη, γιατί θεωρούμε ότι έτσι αποψιλώνονται τα σχολεία από υψηλού επιπέδου προσωπικό. Θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε πόσοι εκπαιδευτικοί είναι εκτός τάξης», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι βάση των όσων ορίζει η συγκεκριμένη διάταξη του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, οι μετατάξεις θα γίνονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας.

Προβλέπεται, δε, ότι για τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη των μετατασσόμενων «αναγνωρίζεται ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας στο Δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας», ενώ παράλληλα η μετάταξη μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από προηγούμενη μετάταξη του εκπαιδευτικού που υποβάλλει τη σχετική αίτηση.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr