Βρυξέλλες: Συμφωνία τώρα, ή τα ξαναλέμε από Απρίλιο – Αθήνα: Πολιτική λύση

«Αν δεν υπάρξει πρόοδος, και τα κλιμάκια των θεσμών δεν επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα, τότε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναβάλλεται για τον Απρίλιο, ή και το Μάιο, καθώς το Μάρτιο (σ.σ 15 Μαρτίου) μεσολαβούν οι Ολλανδικές εκλογές» προειδοποίησε την Τετάρτη κοινοτική πηγή, μιλώντας στην ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής στις Βρυξέλλες.

«Η πρόοδος είναι ελάχιστη, και τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά» δήλωνε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος.

Από την πλευρά του, το Μαξίμου επιδιώκει πολιτική λύση, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος, στο καλό σενάριο, στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το Μάρτιο, οπότε και θα προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή τα νομοσχέδια που υπολείπονται για τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και αν χρειαστεί, για τα ενεργειακά.

Η κυβέρνηση εργάζεται για το όσο το δυνατόν συντομότερο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τόνισε στο Ε, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε δε, ότι οι διαβουλεύσεις είναι διαρκείς.

Και θέμα αξιοπιστίας ελληνικών οικονομικών στοιχείων έθεσε στο μεταξύ η Κριστίν Λαγκάρντ στον απόηχο των επικρίσεων Τσακαλώτου και Στουρνάρα.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί, όμως πρέπει να αλλάξει το αντιαναπτυξιακό μείγμα εφαρμοζόμενων πολιτικών, εκτιμά πάντως το Ταμείο στην αναλυτική έκθεσή του για τη χώρα μας.

«Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, τότε και η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της σε αυτό» διεμήνυσε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Καταλυτική για την Ελλάδα θα είναι η παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ στη διαμάχη της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα σχολιάζει στο μεταξύ ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS).

«Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι νομίζει το ΔΝΤ» επέμεινε πάντως την Τρίτη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στον απόηχο της συνεδρίασης του Ταμείου όπου παρουσιάστηκε η έκθεση για την Ελλάδα. «Έμεινα έκπληκτος από τη σκληρότητα της έκθεσης του ΔΝΤ» ανέφερε δε ο Ολλανδός πολιτικός. 

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα φύγει, εκούσια, από το ευρώ προχώρησε πάντως ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ Τεντ Μάλοχ, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Ιστορίες και τον Αλέξη Παπαχελά. 
Πηγή: skai.gr