Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας του Ποταμιού

Την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού ανακοίνωσε πριν από λίγο μέσω επιστολής του προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ενώ «οργιάζουν» οι φήμες που θέλουν «γάμο» του ίδιου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στην επιστολή γνωστοποίησης της ανεξαρτητοποίησής του ο K. Μπαργιώτας ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Θεοδωράκη και την ηγετική ομάδα του Ποταμιού, τονίζοντας ότι το Ποτάμι «έμεινε χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς συνεπή πολιτική γραμμή και πολιτική συμμαχιών».

«Εδώ και πολύ καιρό πολιτευόμαστε αμήχανοι κοιτώντας πότε δεξιά και πότε αριστερά, κάνοντας αντιπολίτευση με όρους επικαιρότητας. Αυτή η κατάσταση δυστυχώς δεν είναι αναστρέψιμη. Ένα ακόμη μικρό κόμμα που βρίσκεται διαρκώς μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έτσι όπως έχει εξελιχθεί το Ποτάμι, δεν μπορεί πια να προσφέρει στην πολιτική ζωή της χώρας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας στην επιστολή του.

Ο ίδιος επιρρίπτει ευθέως ευθύνες για την καθοδική πορεία του Ποταμιού στον Σταύρο Θεοδωράκη, κάνοντας λόγο για απόλυτα συγκεντρωτική αρχηγική δομή του κόμματος και απόρριψη του ανοιχτού, που οδήγησε «σε μία διαρκώς συρρικνούμενη ηγετική “ομάδα” που απέτυχε να παράξει πολιτική».

Για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ πάντως η ανεξαρτητοποίηση του Κωνσταντίνου Μπαργιώτα ήταν απλώς ζήτημα χρόνου, καθώς το όνομά του ακουγόταν στους διαδρόμους του κοινοβουλίου - ήδη από την αποχώρηση του Ιλχάν Αχμέτ - ως έναν ακόμα από τους βουλευτές που όντας δυσαρεστημένοι από τη στρατηγική του κόμματος εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αφήσουν πίσω τους το «καράβι» που ακούει στο όνομα Ποτάμι.

Οι πληροφορίες, δε, ήθελαν από τότε τον ίδιο να «φλερτάρει» έντονα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησης της μεγάλης Κεντροαριστεράς, ενώ οι φήμες εντάθηκαν χθες με αφορμή την παρουσία του στην παρουσίαση βιβλίου του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Μανιάτη και το τετ-α-τετ του με την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά. Δεν αποκλείεται μάλιστα η ένταξή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας.

Άλλωστε η επισήμανση στην επιστολή του ότι «η ανασύσταση ενός νέου, μαζικού πολιτικού φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι απαραίτητη» με την προσθήκη ότι « ιδίως την ώρα που η κυβέρνηση βυθίζει την κοινωνία στην απόγνωση και μία αναπαλαιωμένη ΝΔ πολύ λίγο πείθει στο ρόλο του σωτήρα. Δεν έκρυψα ποτέ τις απόψεις μου. Αντίθετα, επεδίωξα με όλες μου τις δυνάμεις να πείσω το Ποτάμι να πάρει τη γενναία απόφαση να συμμετάσχει σε μια τέτοια προσπάθεια με τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου», αφήνει να διαφανούν ξεκάθαρα οι προθέσεις του για την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αποχώρηση του κου Μπαργιώτα αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι, που έχει ήδη πέσει στην τελευταία θέση από άποψη κοινοβουλευτικής δύναμης και πλέον αποδυναμώνεται έτι περαιτέρω, απομένοντας με 6 βουλευτές από 11 που εισήχθη στη Βουλή.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του:

«Αγαπητέ Σταύρο,

στρατεύτηκα στο Ποτάμι, επειδή πίστεψα πως σηματοδοτούσε το νέο στην πολιτική, ίσως, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Δυστυχώς, σε μια φθίνουσα πορεία από το ιδρυτικό συνέδριο του Λαυρίου μέχρι σήμερα, στελέχη του κόμματος και της ομάδας διαλόγου, φίλοι, ψηφοφόροι και βουλευτές απομακρύνθηκαν απογοητευμένοι. Οι άνθρωποι που πιστέψαμε στο Ποτάμι, φεύγουμε.

Λυπάμαι που το Ποτάμι μπορούσε και δεν τόλμησε. Λυπάμαι για τη μεγάλη ευκαιρία που απέτυχε να αξιοποιήσει. Δεν είναι στις προθέσεις μου να χρεώσω ευθύνες ούτε να αποποιηθώ τις δικές μου, αλλά η απόλυτα συγκεντρωτική, αρχηγική δομή του κόμματος, η συνειδητή απόρριψη ενός ανοικτού, δημοκρατικού οργανωτικού μοντέλου οδήγησε σε μια διαρκώς συρρικνούμενη ηγετική «ομάδα» που απέτυχε να παράξει πολιτική. Η συλλογικότητα δε λειτούργησε ποτέ. Από πολύ νωρίς, ακόμα και η κοινοβουλευτική ομάδα αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία. Μείναμε χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς συνεπή πολιτική γραμμή και πολιτική συμμαχιών. Εδώ και πολύ καιρό πολιτευόμαστε αμήχανοι, κοιτώντας πότε δεξιά και πότε αριστερά, κάνοντας αντιπολίτευση με όρους επικαιρότητας, από μέρα σε μέρα, από θέμα σε θέμα. Αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, δεν είναι αναστρέψιμη. Κάποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν έτσι.

Η απόφασή μου να αποχωρήσω σήμερα από το Ποτάμι και την κοινοβουλευτική του ομάδα είναι δύσκολη και με βασανίζει καιρό. Όμως, μπήκα στην πολιτική με δύο στόχους: μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και την ανασύνθεση ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, φιλελεύθερου σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Πιστεύω πως το ένα προϋποθέτει το άλλο. Ένα ακόμη μικρό κόμμα που βρίσκεται διαρκώς μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έτσι όπως έχει εξελιχθεί το Ποτάμι, δεν μπορεί πια να προσφέρει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η ανασύσταση ενός νέου, μαζικού πολιτικού φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι απαραίτητη. Πολλώ δε μάλλον, τη στιγμή που η κρίση βαθαίνει, η κυβέρνηση βυθίζει την κοινωνία στην απόγνωση και μια αναπαλαιωμένη ΝΔ πολύ λίγο πείθει στο ρόλο του σωτήρα. Δεν έκρυψα ποτέ τις απόψεις μου.

Αντίθετα, επεδίωξα με όλες μου τις δυνάμεις να πείσω το Ποτάμι να πάρει τη γενναία απόφαση να συμμετάσχει σε μια τέτοια προσπάθεια με τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου. Εις μάτην. Καχύποπτοι και αρνητικοί στην συζήτηση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διστακτικοί με την πρωτοβουλία των τριών, εσωστρεφείς και αμήχανοι μέχρι σήμερα.

Οι πολιτικές μου επιδιώξεις παραμένουν οι ίδιες και εκτός Ποταμιού. Θέλω να πιστεύω πως με πολλούς από τους εθελοντές και τα στελέχη, που με τίμησαν με την εκτίμηση και τη φιλία τους, θα ξανασυναντηθούμε».

Με εκτίμηση,

Κώστας Μπαργιώτας


Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά