Κάλεσμα Στουρνάρα - Χουλιαράκη για άμεσο κλείσιμο της β' αξιολόγησης

«Αμεσα» σύμφωνα με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, «γρήγορα» σύμφωνα με τον όρο που επέλεξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, πρέπει να κλείσει η β’ αξιολόγηση. Αυτό μεταξύ άλλων τονίστηκε την Παρασκευή το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στο Κοινοβούλιο που διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με κεντρικό αντικείμενο τα ιστορικά διδάγματα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Από τα κεντρικά μηνύματα, επίσης, της εκδήλωσης στην οποία μίλησαν και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού Π.Λιαργκόβας και το μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ίδιου γραφείου Ν.Μαραβέγιας, ήταν και η ανάγκη δρομολόγησης μεταρρυθμίσεων και επίτευξης εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, ως προϋποθέσεων για την έξοδο από την κρίση.

«Η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε συγκεκριμένα τη «γρήγορη ολοκλήρωση αξιολόγησης» ως μία από τις προϋποθέσεις για δρομολόγηση θετικών εξελίξεων. «Η κυβέρνηση δεν μοιάζει να ανησυχεί ιδιαίτερα», σημείωσε από την πλευρά του ο τρίτος εκ των ομιλητών στη συγκεκριμένη εκδήλωση αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «οι περιστάσεις είναι κρίσιμες» και πως χρειάζεται αλλαγή όχι μόνο των «ταχυτήτων» της κυβέρνησης αλλά και του μείγματος της οικονομικής πολιτικής.

Στα αναγκαία για την έξοδο από την κρίση, ο κ. Στουρνάρας μεταξύ άλλων προσέθεσε και την παράμετρο της αποφυγής συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που δημιουργούν κλίμα πόλωσης –καταστροφικής, όπως έχουν καταδείξει άλλες περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων χρέους στη χώρα κατά το παρελθόν: «Οι λόγοι για τους οποίους το κόστος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας υπερέβη το αντίστοιχο κόστος άλλων κρατών-μελών σε πρόγραμμα, έχουν συζητηθεί αναλυτικά. Εντοπίζονται σε μια σειρά παράγοντες, όπως: χειρότερες αρχικές συνθήκες, αδυναμίες στο σχεδιασμό των προγραμμάτων, λανθασμένες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις, κυρίως όμως διστακτικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να οικειοποιηθούν και να εφαρμόσουν με συνέπεια τα προγράμματα, ένα συγκρουσιακό κοινωνικό και πολιτικό κλίμα, που πολώθηκε από την απουσία συναίνεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, κάτι που επιτεύχθηκε, αλλού σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλού σε μικρότερο, σε όλα τα άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, που εφάρμοσαν ανάλογα προγράμματα», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή - Γιώργος Μπουρδάρας