Η Μέρκελ «τελειώνει» την πολιτική διαπραγμάτευση: Βρείτε τα με τους θεσμούς

Τέλος στην φιλοδοξίες της Αθήνας για πολιτική λύση στην δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται πως έθεσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της «Καθημερινής» από τη Μάλτα, όπου λαμβάνει χώρα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, η κ. Μέρκελ παρέπεμψε τον Αλέξη Τσίπρα στους θεσμούς, δηλαδή σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να λυθούν τα «αγκάθια» που ταλανίζουν στη διαπραγμάτευση.

«Βρείτε τα με τους θεσμούς, και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο», φέρεται να είπε η καγκελάριος στον πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές είχαν διαρρεύσει ότι οι δύο ηγέτες συμφωνήσαν για επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Φεβρουαρίου, χωρίς να αναφερθούν στο πολιτικό σκέλος του μηνύματος Μέρκελ.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να αποδεχτεί λύση που θα περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η συμμετοχή του οποίου είναι απαραίτητη από τη σκοπιά του Βερολίνου.

Η κ. Μέρκελ ενημέρωσε επίσης τον κ. Τσίπρα για τις επαφές που είχε με την τουρκική πολιτική ηγεσία όσον αφορά το προσφυγικό και την πορεία της συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας, αλλά και για το Κυπριακό.

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος, ειδάλλως θα καταλήξει σε μια αδύνατη κατάσταση» διεμήνυσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγανγκ Σόιμπλε.

«Αν η Ελλάδα, ξανά και ξανά, δεν κάνει όσα δεσμεύτηκε, μοιραία [το πρόγραμμα] δεν θα λειτουργήσει» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Σααρμπρούκεν στη δυτική Γερμανία.
Πηγή: skai.gr