Πέφτει η «αυλαία» της Εξεταστικής Επιτροπής – Η τελική μάχη στην Ολομέλεια

Με την αντιπαράθεση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής πέφτει σήμερα η αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, που συστήθηκε με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν από 9 μήνες.

Κατά τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων οι βουλευτές ζέσταναν απλώς τις μηχανές τους, σκιαγραφώντας τη ρητορική που θα ακολουθήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, επικρατεί ένα ατελείωτο πινγκ-πονγκ με εκατέρωθεν βολές και εκ διαμέτρου αντίθετη ανάγνωση του υλικού που συγκεντρώθηκε.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, επέμεινε στη ρητορική περί ύπαρξης του λεγόμενου «τριγώνου της διαπλοκής» και επιχειρώντας να αποκρούσει τις αιτιάσεις περί «άνθρακας ο θησαυρός», προσπάθησε να φέρει «τούμπα» την εικόνα, υποστηρίζοντας ότι «τώρα μόλις αρχίζει μία μεγάλη δικαστική έρευνα» από την οποία θα αναδειχτούν ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα, «δείχνοντας» τους οικονομικούς υπεύθυνους των κομμάτων και ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τα 15 εκατομμύρια ευρώ που όπως είπε βρέθηκαν στα ταμεία του. «Συκοφαντίες» χαρακτήρισε τα λεγόμενά του ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφέροντας ότι οι ορκωτοί λογιστές μίλησαν για λογιστικό υπόλοιπο από το 2007.

«Τώρα. Μόλις σήμερα αρχίζει ένας κύκλος δικαστικών ερευνών, που θα αποδώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η απόφαση να σταλεί το πόρισμα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σημαίνει ότι θα κληθούν όσοι πρέπει. Έχουμε την απολύτως βάσιμη πεποίθηση ότι πολλοί θα πάρουν την ιδιότητα του κατηγορουμένου είτε ως αυτουργοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί κι αυτή είναι η απάντησή μας σε όσους λένε “άνθρακες ο θησαυρός”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Μπαλωμενάκης.

Στη φουλ επίθεση δια της κατηγορίας ότι «στόχος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν ο εκφοβισμός των τραπεζιτών για τον έλεγχο του πολιτικού και μιντιακού τοπίου της χώρας», επέμεινε η ΝΔ, δια στόματος Νότη Μηταράκη, ο οποίος επισήμανε εκ νέου το γεγονός ότι το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ούτε αποδεικνύει το «τρίγωνο της διαπλοκής», αλλά αντιθέτως όπως είπε προχωρά σε αυθαίρετες και υποκειμενικές προσεγγίσεις της πλειοψηφίας.

Ο ίδιος επανέλαβε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχτηκαν από την Επιτροπή, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο εκ βασικών μετόχων της Αυγής είναι εταιρία καταπίστευμα εξωτερικού της οποίας τον πραγματικό ιδιοκτήτη και την προέλευση των χρημάτων αρνηθήκατε να αποκαλύψετε, ενώ η χρηματοδότηση Αυγής αποτελεί έμμεση χρηματοδότηση ΣΥΡΙΖΑ που είναι βασικός μέτοχος. Επίσης ο κος Τσίπρας με επιστολή του το 2010 προς την Εθνική Τράπεζα όχι μόνο ζήτησε δανειοδότηση ΣΥΡΙΖΑ κατά παράβαση τραπεζικών κανόνων, αλλά αναγνωρίζει ότι ήξερε εκ των προτέρων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πληρούσε τα κριτήρια για το δάνειο. Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι το κτίριο της Κουμουνδούρου περιήλθε στην κατοχή σας με νομικά έωλο τρόπο».

Για κατάρρευση του αφηγήματος της συγκυβέρνησης περί «τριγώνου διαπλοκής», έκανε λόγο ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατηγορώντας την κυβερνώσα πλειοψηφία ότι δεν έγραψαν τα μέλη της Επιτροπής το πόρισμα αλλά το Μέγαρο Μαξίμου. «Αυτό αποδείχτηκε κι από την κοπτοραπτική με ονόματα που αφαιρούνταν κι άλλα που έμπαιναν στη θέση τους», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής ως αντιπερισπασμό υποστύλωσης της καταρρέουσας πολιτικής του, για να δικαιώσει τα ψέματά του και να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αλλά το πόρισμα έγινε η ταφόπλακα του λάκκου που σκάβατε συστηματικά για τους άλλους, αφού αναδείχτηκαν μόνο ευθύνες και παρεμβάσεις του κου Τσίπρα σε τράπεζα», τόνισε ο κος Κουτσούκος.

Ως απόπειρα αφενός μεν συγκάλυψης των αιτιών της κρίσης αφετέρου δε αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα «καυτά» μέτωπα, έκρινε την Εξεταστική Επιτροπή, ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων που διερευνήθηκαν αποτελούν μόνο το «κλαδί» στο δάσος του συνόλου των δανείων.

Στην αλλοίωση του πορίσματος της Επιτροπής μέσω προσθαφαιρέσεων, επέμεινε ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝ.ΕΛ, αποφεύγοντας ωστόσο να επεκταθεί στο θέμα και υιοθετώντας πιο ήπιους τόνους πλέον.

«Μια τρύπα στο νερό» ήταν το σχόλιο του Γιάννη Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων, ο οποίος επέκρινε την κυβερνώσα πλειοψηφία για τους ισχυρισμούς της περί εντοπισμού πολιτικών ευθυνών από τους εισαγγελείς, χαρακτηρίζοντάς τους «ψευδόμενους».

Τον όρο «αναξιόπιστο» απέδωσε στο πόρισμα της πλειοψηφίας ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι υποστηρίζοντας ότι «αντί για δεδομένα κατέγραφε πολιτικά απωθημένα», ενώ παρομοίασε το πολυσυζητημένο «τρίγωνο της διαπλοκής» με το Τρίγωνο των Βερμούδων, αφού όπως επεσήμανε υπήρξαν γι’ αυτό μόνο ενδείξεις κι όχι αποδείξεις.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων πάντως, οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης άρχισε να ανεβαίνει κατακόρυφα, με αλλεπάλληλες αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και βουλευτών της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που είχαν μπει στο «κάδρο», προετοιμάζοντας το κλίμα πόλωσης που εκτιμάται πως θα επικρατήσει στη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά