«Κλείνουν το μάτι» στους αγρότες στον ΣΥΡΙΖΑ - Δεκτή η τροπολογία

H τροπολογία αναλυτικά ΕΔΩ

Μετά τον πρωθυπουργό, και 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κλείνουν το μάτι στους αγρότες, επιδιώκοντας μέσω τροπολογίας που κατέθεσαν με πρώτο υπογράφοντα τον Μάκη Μπαλαούρα, να ρυθμίσουν ζητήματα ασφάλισης και συνταξιοδότησής τους. Η επίμαχη βουλευτική τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι από την Ολομέλεια της Βουλής, με την επισπεύδουσα υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου να την κάνει δεκτή.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της πλειοψηφίας ζητούν τη Νομιμοποίηση του μέχρι 30/06/2017 διανυθέντος χρόνου ασφάλισης στους κλάδους πρόσθετης και κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του ΟΓΑ, κατά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης εγγεγραμμένων στους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ και του αναδρομικού ελέγχου του χρόνου ασφάλισης (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 59 του π.δ. 78/1998 (A’ 72) «Καταστατικό Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης Αγροτών»), διαπιστώνεται ότι ένας αριθμός από αυτούς είτε δεν πληρούσαν εξ αρχής τις νόμιμες προϋποθέσεις ασφάλισής τους στον Οργανισμό είτε έπαυσαν κάποια στιγμή να τις πληρούν και δεν προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή της. Η διαπίστωση αυτή γίνεται, κατά συνέπεια - όπως επισημαίνουν - μετά την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου.

Στις περιπτώσεις αυτές, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΟΓΑ προβαίνει, σε αναδρομική διαγραφή ή διακοπή της ασφάλισης και σε επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, ατόκως. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένας αριθμός ασφαλισμένων να μην δικαιούνται σύνταξης, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει επί σειρά ετών εισφορές και είχαν προσδοκία σύνταξης», τονίζουν οι 63 που συνυπογράφουν την τροπολογία.

«Το ανωτέρω πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4387/2016 (Α’ 85) από την 01-01-2017 και εφεξής, με την αυτοδίκαιη ένταξη του Κλάδου Υποχρεωτικής Ασφάλισης και Κύριας Ασφάλισης Αγροτών στον Ε.Φ.Κ..Α., στην οποία ορίζεται ότι: Πρόσωπα που έχουν υπαχθεί καλόπιστα στην ασφάλιση των εντασσόμενων στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, ενώ δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις, συνεχίζουν την ασφάλισή τους στον Ε.Φ.Κ.Α. για όσο διάστημα διατηρούν την ιδιότητα ή απασχόληση για την οποία υπήχθησαν στην ασφάλιση των εντασσόμενων στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέων, τομέων κλάδων και λογαριασμών. Χρόνος για τον οποίο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές στους εντασσόμενους στον Ε.Φ.Κ.Α. φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς, ενώ δε συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφάλισης, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον Ε.Φ.Κ.Α. και οι σχετικές ασφαλιστικές εισφορές δεν επιστρέφονται, εφόσον δεν έχει εκδοθεί απόφαση διαγραφής.».

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, προτείνουν μέχρι την έναρξη εφαρμογής των προαναφερομένων διατάξεων, να νομιμοποιηθεί ο μέχρι 30/06/2016 διανυθείς χρόνος ασφάλισης στους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ, εφόσον, μέχρι αυτή την ημερομηνία, εξοφλήσουν τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.

«Ομοίως, θα πρέπει να νομιμοποιηθεί ο χρόνος ασφάλισης σε περίπτωση που έχει γίνει μέχρι την ισχύ του νόμου ρύθμιση οφειλών, υπό την προϋπόθεση της εξόφλησης του υπολειπόμενου ποσού της οφειλής του ασφαλισμένου μέχρι 30/6/2017. Σε περίπτωση δε που ο τελευταίος εκπέσει της ρύθμισης, πριν καταβάλει όλες τις δόσεις του, θα νομιμοποιείται μόνο ο εξοφλημένος, βάσει των καταβληθεισών δόσεων, χρόνος ασφάλισης», προσθέτουν.

«Το πνεύμα είναι όταν ασφαλισμένος ΟΓΑ συμπληρώσει 67ο έτος και κάνει αίτηση για συνταξιοδότηση αν ο ΟΓΑ διαπιστώσει ότι κακώς ασφαλίστηκε αρχικά σε ΟΓΑ ή στην πορεία διέκοψε το αγροτικό του εισόδημα πχ. κάποιος καλλιεργεί ένα χωράφι για 10 χρόνια και μετά το νοικιάζει, αλλά συνεχίζει να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ – όμως  με τα μέχρι τώρα ισχύοντα ο ΟΓΑ του κόβει την ασφάλιση - του επιστρέφει τα λεφτά, αλλά δεν παίρνει σύνταξη ο άνθρωπος. Αυτό θέλουμε να λύσουμε» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr