Τζανακόπουλος: Παράλογες απαιτήσεις εκτός προγράμματος δε θα γίνουν αποδεκτές

Το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε, με το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης, να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ως απαραίτητη προϋπόθεση, το Μαξίμου θέτει την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον τερματισμό της «ιδιότυπης κατάστασης εξαίρεσης, υπό την οποία τελεί η ελληνική αγορά».

Οποιαδήποτε συμφωνία δε μπορεί να περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για τις καθυστερήσεις στην διαδικασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε την ευθύνη στη διάσταση απόψεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Πρόκειται για πολιτικό θέμα που δεν επιλύεται σε επίπεδο κλιμακίων και απαιτεί την εποικοδομητική στάση όλων των πλευρών», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος που δεν θεωρεί «τυχαίο» ότι οι διαφορές εντοπίζονται στο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος και του άμεσα συνδεόμενου ζητήματος της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

«Έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιπες πλευρές», είπε. «Παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας, δε θα γίνουν αποδεκτές», διαμήνυσε.

Η κυβέρνηση διαψεύδει τα δημοσιεύματα για ένταξη του αφορολόγητου στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή (κόφτη), αύξηση του ενδιάμεσου ΦΠΑ στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις.

Αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν «καμία σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος «όπως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και οι πληροφορίες περί αρνητικού κλίματος μεταξύ Ελλάδος και Κομισιόν», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr