«Έβρεξε» τροπολογίες και «μύρισε» εκλογές στη Βουλή

Τροπολογίες έβρεξε σήμερα στη Βουλή με τις υπουργικές που έχουν κατατεθεί στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα και το πλαστικό χρήμα να ανέρχονται μέχρι αυτή την ώρα στις 14, χωρίς να αποκλείεται έως την ψηφοφορία η εισχώρηση κι άλλων.

Αν και παραδοσιακά πριν από την εκπνοή κάθε χρόνου οι εκάστοτε κυβερνήσεις σπεύδουν μέσω τροπολογιών να ρυθμίσουν σειρά εκκρεμών ζητημάτων, το φαινόμενο «τσουνάμι» άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών σε συνδυασμό με το ρευστό πολιτικό σκηνικό στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, ερμηνεύτηκε κι ως έντονο άρωμα εκλογών κατά τις τοποθετήσεις διαμαρτυρίας σύσσωμης της αντιπολίτευσης στον τρόπο νομοθέτησης της κυβέρνησης.

Πρώτος ήγειρε το θέμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος στηλιτεύοντας την τακτική μετατροπής του νομοσχεδίου σε όχημα νομοθέτησης των πάντων, σημείωσε δηκτικά: «Πέφτετε αύριο; Πάμε σε εκλογές αύριο και έχετε αποφασίσει να πάμε σε τέτοιου είδους νομοθέτηση;».

«Εγώ λέω πέφτει σιγά σιγά η κυβέρνηση, δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο. Μόνο στις περιπτώσεις που οι κυβερνήσεις απέδραμαν είχαμε τέτοιες νομοθετικές διαδικασίες», σχολίασε στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρακτική και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής, ενώ έντονα διαμαρτυρήθηκε και ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή.

Δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης τόσο για το βομβαρδισμό τροπολογιών όσο και για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξαπέλυσε ο εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τα πολιτικά της αδιέξοδα σε αδιέξοδα της χώρας. Η καθυστέρηση κλεισίματος της αξιολόγησης θα έχει συνέπειες. Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει εκλογές και να απέλθει, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να παίζει τη χώρα στα ζάρια και να στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Λάβρος κατά της κυβέρνησης ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, που σχολίασε σκωπτικά ότι η συνεδρίαση της Ολομέλειας έχει μετατραπεί σε «Γενική Συνέλευση των τροπολογιών», κάνοντας λόγο για νομοθέτηση «άρπα κόλα» υπό το δόγμα «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».

Ενδεικτική της απόγνωσης των βουλευτών της αντιπολίτευσης μπροστά στο «τσουνάμι» τροπολογιών ήταν η φράση του Δημήτρη Καβαδέλλα από την Ένωση Κεντρώων, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα, σημείωσε: «κάνετε κατάχρηση της διαδικασίας. Την ώρα που περπατούσα για να ανέβω στο βήμα κατατέθηκαν άλλες 5 τροπολογίες. Τι θέλετε να σας πω τώρα;».

Την κυβέρνηση ανέλαβε να υπερασπιστεί ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος παραδέχτηκε μεν τον τρόπο κακής νομοθέτησης με τη «βροχή» τροπολογιών, παρέπεμψε δε σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος και απέδωσε τον αιφνιδιασμό της εθνικής αντιπροσωπείας στην επικείμενη παύση εργασιών της Βουλής λόγω εορτών των Χριστουγέννων.

Ο ίδιος ξόρκισε τα σενάρια πρόωρων εκλογών δια της επιθέσεως στη ΝΔ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «φοβάμαι θα έρθει το 2019, θα γίνουν εκλογές και η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση πάλι θα ζητάει ξανά εκλογές από συνήθεια».

Οι 14 υπουργικές τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων την κάρτα φιλάθλου, το ΦΠΑ στα νησιά, τη φαρμακευτική νομοθεσία, τις μετακινήσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, την αγορά πετρελαιοειδών, τη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων από τον ΕΟΤ και τις ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Πάντως παρότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε τελικά αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, δεδομένου ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την τροπολογία για τον ΦΠΑ στα νησιά, αυτή αναμένεται πιθανότατα να γίνει με αίτημα όμως της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία ετοιμάζεται να το καταθέσει.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά