Σαφείς αποστάσεις Βούτση από δημοσίευμα «εμπλοκής» Γεννηματά στη λίστα Μπόργιανς

«Αρχή μου παραμένει ότι για όποια καταγγελία ή κατηγορία υπάρχει, η αιτιολόγηση και η βασιμότητά της ανήκει 100% σε αυτόν που καταγγέλλει. Το αντίθετο είναι απολύτως αρρωστημένη κατάσταση», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Στον πλήρη διαχωρισμό της θέσης του από το δημοσίευμα του «Documento», το οποίο υποστήριζε ότι οι εισαγγελικές αρχές ελέγχουν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την οικογένειά της στο πλαίσιο της έρευνας για τη λίστα Μπόργιανς, προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής μετά την επιστολή της Φώφης Γεννηματά προς τον ίδιο και συνάντηση που είχαν οι δυο τους.

Σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Νίκος Βούτσης πήρε σαφείς αποστάσεις από το επίμαχο δημοσίευμα, αναφέροντας ότι η κα Γεννηματά «αισθάνεται ευλόγως θιγμένη» και τονίζοντας πως σύμφωνα με τον ίδιο ο καταγγέλλων είναι εκείνος που πρέπει να τεκμηριώνει τις κατηγορίες του κι όχι αυτός που κατηγορείται να αποδεικνύει την αλήθεια.

«Βασική αρχή δική μου είναι ότι για όποια καταγγελία ή κατηγορία υπάρχει, η αιτιολόγηση και η βασιμότητά της ανήκει 100% σε αυτόν που καταγγέλλει. Το αντίθετο είναι απολύτως αρρωστημένη κατάσταση. Καθένας να πάρει την ευθύνη του. Παίρνουμε σαφέστατα απόσταση από οτιδήποτε δεν είναι απολύτως τεκμηριωμένο. Συντάσσομαι και με την κυβερνητική ανακοίνωση ότι θα γίνουν τα πάντα για πλήρη διαφάνεια και αποσαφήνιση και του συγκεκριμένου θέματος. Αυτό είναι μια θέση στο όριο του αυτονόητου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως η επεξεργασία της λίστας Μπόργιανς τελεί ακόμα εν εξελίξει και δεν έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο, ενώ τόνισε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις πρέπει όλο το πολιτικό προσωπικό να δημιουργεί μία ασπίδα ισοπολιτείας και διαφάνειας ώστε να μην ζουν οι πολιτικοί υπό «μακαρθικό καθεστώς».

Αναφορικά με την άρνηση της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, να διερευνήσει την υπόθεση η Επιτροπής, ο Νίκος Βούτσης συντάχθηκε με την άποψή της, επισημαίνοντας ότι δεν «πρέπει η Επιτροπή Θεσμών να γίνει ένα είδος μικρού εφετείου και δικαστηρίου της πολιτικής ζωής για όσα θέματα ανακύπτουν».

Ο πρόεδρος της Βουλής πάντως εξέφρασε τη ρητή διαφωνία του με τη μομφή της Φώφης Γεννηματά αναφορικά με τις σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με τον εκδότη της εφημερίδας «Documento», υπαινισσόμενη ότι μπορεί το δημοσίευμα να ήταν κατευθυνόμενο, χαρακτηρίζοντάς την κριτική της «άδικη».
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά