Διάψευση Τσακαλώτου για εμπλοκή Γεννηματά στη λίστα Μπόργιανς ζητά ο Βενιζέλος

Εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», το οποίο ενέπλεκε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη λίστα Μπόργιανς, ζήτησε να δοθούν με πρόσκλησή τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «φήμες και ατεκμηρίωτες πληροφορίες» σχετικά με την περιβόητη λίστα Μπόργιανς, οι οποίες περιλαμβάνονται στο επίμαχο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, προτείνοντας η Επιτροπή να ζητήσει τα εν λόγω στοιχεία, καλώντας ταυτόχρονα σε ακρόαση προς ενημέρωση τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, αναπληρωτή υπουργό, υφυπουργό ή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

«Δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται δήθεν εμπιστευτικά στοιχεία για να τροφοδοτείται δημοσιογραφική αλητεία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, αφήνοντας και υπαινιγμούς περί πιθανής διαρροής εμπιστευτικών στοιχείων από την κυβέρνηση. «Γίνεται επίκληση πληροφοριών που είναι εμπιστευτικές και βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης και μόνο, άρα να ελεγχθεί πώς διέρρευσαν αυτές. Είναι προφανείς οι διασυνδέσεις του εντύπου με την κυβέρνηση, άρα να δούμε τη σχέση έχει η κυβέρνηση», πρόσθεσε με νόημα.

Η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο, χτύπησε σε «τοίχο» και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να επικαλούνται κατά κύριο λόγο το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να ασχολείται κάθε φορά που δημοσιεύονται ψέματα ή υπάρχει παραπληροφόρηση ούτε να καλεί για εξηγήσεις του υπουργούς της κυβέρνησης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, από την πλευρά της, επιχειρώντας να αποφύγει τη διαδικασία με έναν πιο εύσχημο τρόπο, αντιπρότεινε να ακολουθήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη άλλα κοινοβουλευτικά μέσα για να αποσπάσει τη διάψευση του Υπουργείου Οικονομικών, συστήνοντας συγκεκριμένα την κατάθεση επερώτησης ή επίκαιρης ερώτησης, με την οποία όπως υποστήριξε η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών θα έχει πιο «πανηγυρικό» χαρακτήρα και παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος θα κληθεί να διερευνήσει το θέμα.

«Κάθε τι άλλο θα είναι αναντίστοιχο με την σημασία του θέματος. Το να μπει δηλαδή το αίτημα σε μια γραφειοκρατική διαδικασία να βρεθεί μέρα και χρόνος συζήτησης στην Επιτροπή. Ενώ έτσι θα δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας στην διάψευση», σημείωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Πάντως απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν ως φερόμενα στοιχεία της λίστας Μπόργιανς να διέρρευσαν από τον Υπουργό Οικονομικών.
Πηγή: Ναντίν Χαρδάλια - skai.gr