Ποτάμι: Έλλειμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ από τον νέο ΕΦΚ στα τσιγάρα

Τον κίνδυνο υστέρησης εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το 2017 έναντι της εισροής, λόγω της νέας αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καπνικά προϊόντα, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, τρεις βουλευτές από το Ποτάμι.

Οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ, Σπύρος Δανέλλης και Κώστας Μπαργιώτας, εδράζουν τις ανησυχίες τους στη μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία η νέα αύξηση του συγκεκριμένου ΕΦΚ από 1/1/2017, θα οδηγήσει σε έλλειμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια έσοδα, καθώς προβλέπεται ότι θα υπάρξει αύξηση του λαθρεμπορίου καπνού από το 25% στο 30%.

Καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να εξηγήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την πτώση των φορολογικών εσόδων και με ποιο τρόπο σκοπεύουν να περιορίσουν τη λαθρεμπορία.

Ρωτούν, δε, κατά πόσο η κυβέρνηση διαθέτει εναλλακτικό φορολογικό σενάριο για τα προϊόντα καπνού σε βάθος τριετίας.

Σημειώνεται ότι από 1/1/2017 προβλέπεται η αύξηση φόρων στα καπνικά από 20% σε 26% και του ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό από 156,7 ευρώ σε 170 ευρώ ανά φορολογική μονάδα. Δηλαδή, θα ακριβύνουν κατά 40 έως 50 λεπτά τα πακέτα των 20 τσιγάρων και κατά 50 λεπτά οι συσκευασίες των 30 γραμμαρίων λεπτοκομμένου καπνού.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά