ΣΥΡΙΖΑ: Την Τετάρτη η συνεδρίαση της ΚΟ - Προς συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν;

Την προσεχή Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, στη 1μμ, θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ αναμένεται να λάβει το λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως φαίνεται, η συνεδρίαση αναβλήθηκε, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη τόσο οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς όσο και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν το θέμα των παρωχημένων εγγυήσεων στο Κυπριακό αφήνουν από την πλευρά τους πηγές που παρακολουθούν τις συζητήσεις στο Κυπριακό που διεξάγονται στο τουριστικό θέρετρο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας. Προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται σύμφωνα με πληροφορίες διαβουλεύσεις. Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία για το Κυπριακό τόσο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να έχει νέα επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο.

Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις αποτελούν το πιο κρίσιμο ζήτημα για την επίλυση του Κυπριακού μαζί με το κεφάλαιο του εδαφικού. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να στηρίζει την πολυμερή διάσκεψη όπως είπε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός μόνο αν έχει υπάρξει συμφωνία για την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Όσον αφορά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, επιμένοντας πως ο στόχος του χρέους είναι πιο κοντά από ποτέ, θα αναφερθεί στα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας και θα τονίσει την ανάγκη της συσπείρωσης του κόμματος. Πάντως, αγκάθι ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα, παραμένουν τα εργασιακά. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είχε χθες Κυριακή τετράωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών και αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, λέγοντας απλώς «συνεχίζουμε». 

Κάλεσμα στο ΔΝΤ «να σταματήσει να πάτα σε δύο βάρκες και να μάς πει αν είναι μέσα ή έξω από το πρόγραμμα» απηύθυνε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον απόηχο του βραχυκυκλώματος στην αξιολόγηση λόγω των εργασιακών. «Το ΔΝΤ επιμένει σε μεταρρυθμίσεις που δεν θα βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» δήλωσε. 

Σημειώνεται ότι λόγω του ανασχηματισμού, στην ΚΟ αναμένεται να γίνει αναπλήρωση θέσεων, ή αλλαγές στους επικεφαλής της.
Πηγή: skai.gr