Έπαινοι Ντάισελμπλουμ: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις

Τη συνεργασία της Ελλάδας στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων εξήρε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στον απόηχο των παραινέσεων του Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα για ελάφρυνση χρέους ο Ολλανδός πολιτικός επανέλαβε ότι συζήτηση για το θέμα θα διεξαχθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της είναι πιο εποικοδομητικές από ποτέ και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα… Η νυν ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεσμευτεί και εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά απ’ ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας», τόνισε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Το Δεκέμβριο θα πρέπει να μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια μπορεί να οριστεί ένας αριθμός μέτρων για το τέλος του προγράμματος» σημείωσε.

Στην επιτυχία της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης που έγινε στην Ελλάδα, με μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες, αναφέρθηκε εξάλλου ο πρόεδρος του Eurogroup, σε ομιλία του στην τράπεζα UBS στο Λονδίνο, για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «η απειλή του bail-in στα τέλη του περασμένου έτους είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ορισμένων ελληνικών τραπεζών, μειώνοντας έτσι την επιβάρυνση του Δημοσίου». «Το ίδιο μπορεί να γίνει τώρα στην Ιταλία. Οι ιδιωτικές λύσεις προτιμώνται και πάλι», κατέληξε.

Μήνυμα στην Αθήνα για συνέχιση του μεταρρυθμιστικού του έργου, αλλά και στο Bερολίνο ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, απέστειλε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στην ιστορική ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώπιον ενός ενθουσιώδους νεανικού ακροατηρίου. «Η ελληνική οικονομία δεν ήταν βιώσιμη, για να παραμείνει κανείς ανταγωνιστικός πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις και δουλειές, και γι’ αυτό χρειάζονταν μεταρρυθμίσεις» τόνισε.

Η ελάφρυνση του χρέους θα προσέφερε «κακή υπηρεσία» στην Ελλάδα, διαμήνυσε πάντως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ