Ανασχηματισμός «τύπου Jenga» για τον Αλέξη Τσίπρα;

Την επικοινωνιακή αντεπίθεση του πρωθυπουργού - με έναν ανασχηματισμό ο οποίος θα προσέδιδε νέο momentum στην κυβέρνηση - φαίνεται να “καίνε”, εσωκομματικοί κυρίως, παράγοντες, πριν καλά – καλά αυτός πάρει σάρκα και οστά. Στο Jenga του Μαξίμου, κάποια από τα τουβλάκια φαίνεται ότι δεν στέκονται καλά στη θέση τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι ότι το επικοινωνιακό οικοδόμημα θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Double trouble


Η αρχή έγινε με την ισχυροποίηση των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με τους δύο υπουργούς να αρνούνται μάλιστα τη θέση γραμματέα του κόμματος βλέποντάς τη ως "τιμητική αποστρατεία" από τα υπουργικά τους καθήκοντα, ειδικά με δεδομένο ότι ο Σκουρλέτης έμεινε εκτός εισήγησης Τσίπρα για το Πολιτικό Συμβούλιο. Στην Κεντρική Επιτροπή πρώτος αναδείχθηκε ο άτυπος επικεφαλής των “53” Ευκλείδης Τσακαλώτος, και δεύτερος, με λίγες ψήφους διαφορά, ο Νίκος Φίλης, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης κατέλαβε την έκτη θέση. Στο κόμμα ουσιαστικά επιβράβευσαν τον υπουργό Παιδείας για τη στάση του έναντι της Εκκλησίας στο μάθημα των Θρησκευτικών και τον υπουργό Ενέργειας για τη στάση του κατά των ιδιωτικοποιήσεων, και ειδικότερα κατά της ιδιωτικοποίησης του 17% του μ/κ της ΔΕΗ, μολονότι έχει υπογράψει τη σχετική συμφωνία με τους δανειστές. Μάλιστα, ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ φέρεται να δήλωσε πως αν χωριστεί το υπουργείο του σε Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο ίδιος δεν θα ήθελε να παραμείνει στη θέση του και θα προτιμούσε να παραμείνει απλώς βουλευτής. Κι αν το Μαξίμου επιμείνει στην απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από το ΥΠΕΝ επικαλούμενο τη δεσμευτική συμφωνία με τους θεσμούς και την ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, για την απομάκρυνση Φίλη από το ΥΠΑΙΘ το επιχείρημα της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Εκκλησία δεν θα αρέσει καθόλου στο κόμμα...



Οι "κυβερνητικές πηγές"...

Την κατάσταση περιέπλεξαν και οι διαρροές κυβερνητικών “πηγών” στο πρακτορείο Reuters για καρατόμηση Σκουρλέτη στον ανασχηματισμό επειδή διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι διαρροές για την προαναγγελθείσα καρατόμηση ουδέποτε διαψεύστηκαν, και πυροδότησαν αντιδράσεις στους κόλπους του κόμματος, με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει καυστικά ότι “σπεύδουμε να ενημερώσουμε τους θεσμούς ότι διώχνουμε τα 'κακά παιδιά'”.

Και οι “53+”...

Ξεκάθαρη θέση υπέρ του Πάνου Σκουρλέτη, και κατά του Στέργιου Πιτσιόρλα που ορισμένες πληροφορίες τον θέλουν «υπουργοποιήσιμο» στον επικείμενο ανασχηματισμό, πήραν όμως και οι “53+”. Η τάση των “53” θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός - στον οποίο φαίνεται ότι θα υπουργοποιηθούν μεταξύ άλλων ο Φώτης Κουβέλης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου - μπορεί να δώσει σήμα για περαιτέρω “σοσιαλδημοκρατικοποίηση” του ΣΥΡΙΖΑ, σενάριο για το οποίο έχουν επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική διαφωνία τους. Αποκορύφωμα θα ήταν η υπουργοποίηση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα, ο οποίος αποτελεί εμβληματική μορφή του Συριζαϊκού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας

Στην εξίσωση όμως θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η μεταβλητή του ΣτΕ για την αδειοδότηση των καναλιών. Το ΣτΕ την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να κάνει δεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών για τη συνταγματικότητα της αδειοδότησης. Εκτός απροόπτου η απόφαση αναμένεται την Τετάρτη, και ακόμη μια θετική για την κυβέρνηση απόφανση θα επισκιάσει για το επόμενο διάστημα την ειδησεογραφία, πόσω μάλλον μια αρνητική.

Έτσι, ο “δομικός” ανασχηματισμός, που ουσιαστικά προαναγγέλθηκε από την Όλγα Γεροβασίλη μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, ίσως να επιφέρει στην κυβέρνηση, και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα επιλύσει, τη στιγμή που μέτωπα όπως η οικονομία και το προσφυγικό παραμένουν ορθάνοιχτα.



Πηγή: skai.gr - Στέλιος Κάνδιας