Έως 10 κανάλια προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης

Την πρότασή του για τις τηλεοπτικές άδειες παρουσίασε στον πρόεδρο της Βουλής, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επιχειρώντας την άρση του αδιεξόδου. Η πρότασή του διαπνέεται από 5 βασικούς άξονες: περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων που επενδύονται στην τηλεόραση.

Η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού προβλέπει τη δυνατότητα αδειοδότησης έως 10 τηλεοπτικών σταθμών, την καταβολή εφάπαξ 10 εκατομμυρίων ευρώ και τη θέσπιση ετήσιου τέλους χρήσης συχνότητας το οποίο θα αντιστοιχεί σε 2% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του σταθμού, με στόχο να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 300 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας με τα 100 εξ αυτών το πρώτο έτος.

Βάσει της πρότασης του κου Θεοδωράκη οι άδειες θα έχουν δεκαετή ισχύ και θα χορηγούνται μετά από διαγωνισμό, τον οποίο θα διενεργεί μεν η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αλλά με όρους και προϋποθέσεις που θα ορίζει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, για το οποίο προτείνεται συγκρότηση με θητεία απολύτως ορισμένη χωρίς παρατάσεις.

Παράλληλα, η πρόταση του Ποταμιού προβλέπει το ασυμβίβαστο εργολάβου – καναλάρχη. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Νομικά ή φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με το Δημόσιο (προμηθευτές του δημοσίου και εργολάβοι δημοσίων έργων) δεν μπορεί να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση εταιρειών που κατέχουν τηλεοπτικούς σταθμούς».

Επιπλέον, ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι οι αιτούντες άδεια θα πρέπει να πληρούν εκτός από τις οικονομικές προϋποθέσεις και συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως η στελέχωση του σταθμού, ο αριθμός των εργαζομένων, οι άξονες του προγράμματος του, η παραγωγή και το κόστος παραγωγής - ελληνικού προγράμματος, τα οποία θα εξετάζει επίσης το ΕΣΡ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού προτείνει συνεχή στάδια ελέγχου των κατόχων άδειας τηλεοπτικών σταθμών και πιο συγκεκριμένα την υποχρέωσή τους να προσκομίζουν ετησίως στοιχεία που θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους και τη συμμόρφωσή τους στο νόμο. Η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, η εξυπηρέτηση τυχόν τραπεζικού δανεισμού, οι δεσμεύσεις για την παραγωγή ελληνικού προγράμματος καθώς και η συνεπής καταβολή μισθών στους εργαζόμενους, είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται κάθε χρόνο. Μη συμμόρφωση με αυτές τις υποχρεώσεις επιφέρουν άμεση ανάκληση της άδειας μετά από απόφαση του ΕΣΡ.

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Νίκο Βούτση, ο Σταύρος Θεοδωράκης, με δήλωσή του κάλεσε την κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος και σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση νέας νομοθετικής ρύθμισης για τις τηλεοπτικές άδειες. «Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και η λύση πρέπει να είναι πολιτική και όχι δικαστική», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο Πρόεδρος της Βουλής υπερασπίστηκε τη γραμμή της κυβέρνησης, αλλά δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο ιδίως για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρόκειται να στείλει την πρόταση του κόμματος τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά