Σταθάκης: Η ποσοτική χαλάρωση θα αποτελέσει ισχυρό πεδίο για την επιστροφή στις αγορές

Η πλήρης ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, θα αποτελέσει ισχυρό συμβολικό πεδίο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου, που συνδιοργανώνει το ελληνογερμανικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο.

Όπως είπε ο υπουργός, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση καμπής προς την ανάκαμψη και σημείωσε πως μπορούμε πλέον να μιλήσουμε με ασφάλεια για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και να προβλέψουμε ρυθμό ανάπτυξης 2,7% ή και υψηλότερα το επόμενο 12μηνο.

Τόνισε ακόμα πως το προηγούμενο διάστημα κατεγράφη ισχυρή ανάπτυξη +7% στον δείκτη σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

Μέσω της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση - σύμφωνα με τον υπουργό - οι τράπεζες θα αποκτήσουν σημαντικό όφελος άμεσων κεφαλαίων, ενώ η ένταξη αυτή θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα αφού, όπως είπε σηματοδοτεί την πλήρη εξομοίωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα με το ευρωπαϊκό.

Πρόσθεσε ακόμα πως η επίλυση του θέματος βιωσιμότητας του χρέους είναι απόλυτα κρίσιμη για τους επενδυτές οι οποίοι έχουν ορίζοντα.

Χριστοδουλάκης: Μόνη λύση η μετακύλιση πληρωμών
Δεν μπορεί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή να πετύχει διαγραφή χρέους με τις υπάρχουσες συνθήκες στην Ευρώπη δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Μόνη λύση είναι η μετακύλιση πληρωμών και άλλες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές μετά το τέλος του Μνημονίου το 2019.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2017 τόνισε ότι έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, καθώς στηρίζονται στο σκέλος των φόρων, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη της ανάπτυξης.
Πηγή: skai.gr