Σουλτς «αδειάζει» Αθήνα: Φήμες τα περί πρωτοβουλίας μου για το χρέος - Τα «μπαλώνει» ο εκπρόσωπός του

«Φήμες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τις αναφορές κυβερνητικών πηγών ότι το Ευρωκοινοβούλιο προτίθεται να αναλάβει το πρωτοβουλία για το θέμα του χρέους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο κ. Σουλτς επισήμανε ότι μίλησε με τον έλληνα πρωθυπουργό για τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα και ο κ. Τσίπρας τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις επί του θέματος με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».

Προσπαθώντας να εντοπίσει την πηγή των αναφορών ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα αναλάβει πρωτοβουλία για το χρέος ο κ. Σουλτς δήλωσε «πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, το θέμα του χρέους θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, σε επόμενη συνεδρίασή της».

Αυτό, πρόσθεσε ωστόσο, «είναι κάτι τυπικό και δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Διευκρινίσεις εκπροσώπου Σουλτς

Εκπρόσωπος του Μάρτιν Σουλτς, σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» τα όσα είχε πει ο Σουλτς, διευκρίνησε το βράδυ της Πέμπτης ότι το «μένω έκπληκτος», που δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν αφορούσε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος, αλλά τη διατύπωση της ερώτησης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του κ. Σουλτς -που δεν κατονομάζεται- είπε χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ομιλία του προέδρου του Ε.Κ. , Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του για τη διατύπωση της ερώτησης αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει δράση στην ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος Σουλτς δεν εξεπλάγη με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν διαφωνεί με αυτήν. Ο πρόεδρος Σουλτς πρόσθεσε ότι αν είναι να γίνει συζήτηση (για το θέμα του χρέους), θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που είναι η αρμόδια επιτροπή του Ε.Κ».

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή στις 10.30 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση όσον αφορά το χρέος. Δηλαδή να δει αν η κ. Μέρκελ συμπορεύεται με τη σκληρή γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή αν η ελληνική πλευρά μπορεί να στηρίζεται σε αυτή.

Σε αυτό το θέμα, και στη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών θα αναφερθεί σύμφωνα πληροφορίες σε συνέντευξη του που θα μεταδοθεί την Παρασκευή στο γαλλικό δίκτυο FRANCE 24.

Προς το μεσημέρι θα δει και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, από τον οποίον ο πρωθυπουργός ελπίζει σε νέα δήλωση στήριξης.

Τα φώτα στρέφονται ωστόσο στο πρώτο ραντεβού της ημέρας, στις 10 το πρωί της Παρασκευής, όπου θα έχει ενδιαφέρον η συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ στον απόηχο των εξομολογήσεων του γάλλου προέδρου για τύπωμα δραχμών στη Ρωσία.


Πηγή: skai.gr