Κλείσιμο

Συμβάσεις ΕΚΑΒ - ιδιωτών για πλωτά και εναέρια μέσα με έγκριση του Υπουργού

Τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρίες μεταφορών για μίσθωση μέσων ύστερα από έγκριση του Υπουργού Υγείας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του, παρέχει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Η εν λόγω τροπολογία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, καθώς ερμηνεύουν τη δυνατότητα αυτή ως επιχείρηση «ιδιωτικοποίησης» του φορέα.

Παράλληλα, η τροπολογία που φέρει τις υπογραφές των Υπουργών Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας, καθορίζει και τις αποζημιώσεις του ΕΚΑΒ για μεταφορά βαρέων ασθενών με πλωτά και εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι: «ο ΕΟΠΥΥ ως καθολικός διάδοχος των ενταχθέντων κλάδων υγείας αποζημιώνει ετησίως το ΕΚΑΒ με ποσοστό έως 0,86% επί του συνόλου των κατ’ έτος δαπανών υγείας (πλην φαρμακευτικής), για κάλυψη δαπανών για αερομεταφορές και πλωτές μεταφορές βαρέως ασθενών δικαιούχων περίθαλψης από τον Οργανισμό, εφόσον προσκομιστούν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά».

Μάλιστα με τη συγκεκριμένη αποζημίωση καλύπτεται και η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΚΑΒ για σχετικές μεταφορές από 1/1/2012.

Αντιπολίτευση: Αδιαφανής η τροπολογία για το ΕΚΑΒ

Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι βλέπουν πίσω από την τροπολογία αδιαφάνεια και ύποπτη απουσία συγκεκριμένων προϋποθέσεων, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας.

«Χρειάζονται αυτό το deal με κάποιες εταιρίες χωρίς κριτήρια, χωρίς διαγωνισμό και νύχτα; Τι ακριβώς θέλει να κάνει αυτή η τροπολογία; Και γιατί δεν τη βγάλατε στη διαβούλευση αν θέλαμε να βοηθήσει ο ιδιωτικός τομέας με διαφάνεια κι αφού εξαντληθούν οι δυνατότητες του στρατού και του λιμενικού», διερωτήθηκε η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας από το Ποτάμι, ο οποίος χαρακτήρισε την εν λόγω τροπολογία τουλάχιστον «προβληματική».

«Είμαστε υπέρ της δυνατότητας outsourcing εκεί που χρειάζεται. Αλλά δεν έχει καμία διαφάνεια, προϋποθέσεις, διαδικασία και κόστος. Άρα χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες. Εσείς αναφέρεστε μόνο στη δυνατότητα σύμβασης με έγκριση υπουργού. Με ποιον; Με το φίλο του;», σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Στον αντίποδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, επιχείρησε να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και να τους καθησυχάσει, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η τροπολογία δεν υποκρύπτει σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΕΚΑΒ, αλλά τη δυνατότητα όπως υποστήριξε χρήσης μεταφορικών μέσων ιδιωτικών εταιριών όταν και όπου απαιτείται. Για να τους πείσει μάλιστα χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το γεγονός ότι δεν πιστοποιήθηκαν ποτέ τα ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Δείτε εδώ την τροπολογία
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά