Μητσοτάκης: Μεθοδεύσεις παρακράτους από την κυβέρνηση για να χτυπηθεί το ΣτΕ

Σκληρότατη επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι υπονομεύει την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με «μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος» και προσπαθεί να φιμώσει την πολυφωνία στην ενημέρωσης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπό τη σκιά πρωτοσέλιδου της «Αυγής» – με προσωπικές επικοινωνίες αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τη στιγμή που το δικαστήριο εξετάζει τη συνταγματικότητα του νόμου για της τηλεοπτικές άδειες – ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για κρίση «πρωτοφανή δημοκρατικό εκφυλισμό» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι ενώ η χώρα βιώνει οικονομική κρίση τη χτύπησε με τις επιλογέ του και με κρίση δημοκρατίας.

Σημείωσε πως η υπόθεση του ΣτΕ καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποσκάψει οποιοδήποτε θεσμικό αντίβαρο στην εξουσία της, ειδικά τη Δικαιοσύνη, που αποτελεί το «τελευταίο θεσμικό ανάχωμα απέναντι στον αυταρχισμό».

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι είναι αρμόδιο να εξετάσει τη συνταγματικότητα του νόμου για τις άδειες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως οι δικαστές «δικαίωσαν απόλυτα» τη θέση του ΝΔ, και κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τη Δικαιοσύνη να λάβει αποφάσεις χωρίς παρεμβάσεις.

Προειδοποίησε δε αιχμηρά την κυβέρνηση να μην «διανοηθεί» να επαναφέρει την «πραξικοπηματική» τροπολογία που προβλέπει «μαύρο» στους μη αδειοδοτημένους σταθμούς εντός πέντε ημερών από την έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επιβεβαίωσε ότι το Μέγαρο μαξίμου εξετάζει την επανακατάθεση της επίμαχης τροπολογίας εάν η ΝΔ δεν συναινέσει στη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχτεί τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς στην ουσία θα επικυρώνει τον νόμο Παππά που διοργάνωσε τον διαγωνισμό για τις άδειες ενώ το Συμβούλιο είχε διαλυθεί.

Επισήμανε πως η ΝΔ θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ και σημείωσε εφόσον το ανώτατο δικαστήριο κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός η κυβέρνηση θα έχει μόνο μία επιλογή, την δηλαδή την κατάργηση του «απαράδεκτου περιορισμού» στον αριθμό των σταθμών εθνικής εμβέλειας σε τέσσερις.

Απάντηση Παππά

Η απάντηση της κυβέρνησης ήλθε δια στόματος του ίδιου του κ. Παππά, ο οποίος κατηγόρησε τη NΔ ότι επιλέγει να γίνει ουρά των συμφερόντων.

Κάλεσε τη ΝΔ να πει στον ελληνικό λαό να επιστραφούν στους καναλάρχες τα έσοδα που αποφέρει ο διαγωνισμός για τις άδειες.

Όσον αφορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι βρίσκει δικαιολογίες για να μην στηρίξει το νόμο, αναφέροντας ότι αυτή η στήριξη δεν γίνεται υπό όρους.
Πηγή: skai.gr