Προβληματισμός στην ΚΟ της Μέρκελ για την αποχή του ΔΝΤ από το Μνημόνιο

Έντονα προβληματισμένοι με το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα είναι γερμανοί βουλευτές, με έναν εξ αυτών να προτείνει νέα ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ για την Ελλάδα σε περίπτωση που το Ταμείο δεν μπει στο Μνημόνιο ως το τέλος του έτους.

«Πολλοί βουλευτές αισθάνονται ότι τους έχουν πουλήσει», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο συντηρητικός βουλευτής Κρίστιαν βον Στέτεν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Κλάους-Πέτερ Βιλς, χρόνιος πολέμιος των προγραμμάτων διάσωσης.

Ο Μάικλ Φουχς, ένας από τους ανώτερους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι το ΔΝΤ θα πρέπει σύντομα να δώσει σινιάλο ότι θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, Πέτερ Ράμσάουερ από τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, δήλωσε μάλιστα πως η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει εκ νέου πάνω στο ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχει έως το τέλος του έτους.

Το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όμως το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δώσει νέα δάνεια στη χώρα μας προτού η Αθήνα εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και οι ευρωπαίοι εταίροι συμφωνήσουν για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Το Eurogroup από την πλευρά του έχει «παγώσει» τη συζήτηση για βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους έως το τέλος του Μνημονίου, το 2018, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στη γερμανική Βουλή, τα αιτήματα του ΔΝΤ και τη γραμμή των εταίρων για μετάθεση της συζήτησης.
Πηγή: skai.gr