Κλείσιμο

Τσακαλώτος: Δεν είναι φύλλο συκής το Υπερταμείο – Είναι πραγματική ασπίδα

«Δεν είναι φύλλο συκής το υπερταμείο, είναι πραγματική ασπίδα για να αυξηθεί η αξία της δημόσιας περιουσίας πλην των ιδιωτικοποιήσεων» επέμεινε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκ. ευρώ.

«Στο νέο Υπερταμείο δεν υπάρχει υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας… Εάν έρθει μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, όπως του κ. Μητσοτάκη, τότε μπορεί να γίνουν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι το Υπερταμείο είναι «αποτέλεσμα συμβιβασμού, αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για στρατηγικές αναδιαρθρώσεις ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται σε αυτό».

Για τις αναφορές περί καθυστερήσεων, απάντησε ότι έχουν διαψευσθεί σε όλα. «Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, είμαστε εντός προγράμματος για την αξιολόγηση» ανέφερε.
Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι «έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης… γιατί λέτε ότι δεν πάμε καλά οικονομία; Γιατί συνεχίζετε να λέτε για τον κόφτη που δεν θα ενεργοποιηθεί;».

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για διορισμούς ημετέρων στις ΔΕΚΟ ο υπουργός Οικονομικώμν παρατήρησε ότι «τελείωσε η εποπτεία υπουργών στις ΔΕΚΟ, που ήθελαν να διορίζουν απλώς δικά τους παιδιά. Το πελατειακό κράτος μας τελείωσε».

«Συνθήκη των Βερσαλλιών το Υπερταμείο»

«Συνθήκη των Βερσαλλιών» χαρακτήρισε το Υπερταμείο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. «Σε όλες τις συμφωνίες ηττημένων χωρών στην ιστορία μεταβίβασης όλης της περιουσίας δεν υπήρξε κάτι τέτοιο… ούτε στη Συνθήκη των Βερσαλλιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Τσακαλωτο είχαν τόσο ο κ. Δένδιας, όσο και ο κ. Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ, για τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός και προβλέπει ότι η απόφαση του ΣτΕ που δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, επεκτείνεται σε όλες τις εταιρείες ύδρευσης της χώρας.

Ο Νίκος Δένδιας διερωτήθηκε «τι νομίζετε ότι είμαστε Μάο Μάο; Γράφετε ότι λέει το Σύνταγμα, λες και αν δεν το αναφέρετε δεν θα ισχύει;» Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την πρόβλεψη νομοτεχνικής βελτίωσης.

Πάντως μετά την κατάθεση της ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς, και οι δύο προερχόμενοι από τους οικολόγους, υπαναχώρησαν, δηλώνοντας ότι θα ψηφίσουν κανονικά το πολυνομοσχέδιο. Είχε προηγηθεί συνάντηση τους, στο Μαξίμου, με τους κ. Τσίπρα, Τσακαλώτο και Φλαμπουράρη.

«Είστε κότες» ήταν χαρακτηριστική αντίδραση της βουλευτού της ΝΔ Άννας Ασημακοπούλου, προς τους κ. Τσιρώνη και Δημαρά.

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά